Svärmen

I slutet av augusti uppmärksammade jag ett fejkat konto på Twitter, som stulit sin profilbild från en riktig tjej och använde den unga, kvinnliga personan för att sprida ett antifeministiskt budskap som gick hem bland sverigevänner. Ni kan läsa den tråden genom att klicka upp tweeten nedan.

Kontot försvann, av allt att döma i samband med att det anmäldes för bildstöld, men dök sedan upp i ny form med ett nytt namn – LdaLinn95, som om man skriver L:et gement ser ut som IdaLinn95: ldaLinn95. Jag trodde det var något troll som registrerat kontot, eftersom det mest ägnade sig åt att skriva okvädesord till sin omgivning. Men kanske är det något större som pågår kring vår avsiktligt felstavade vän.

I dag dök nämligen denna tweet upp i mitt flöde.

Twittraren @horruduru har här, genom att söka på en specifik mening – “Rasism utgår från maktövertag” – hittat en samling Twitterkonton som alla publicerat den mer eller mindre ordagrant. Några små skillnader finns, till synes tillkomna genom någon sorts automatiserat system – någon lägger till “Janne loffe carlsson” innan meningen, andra hashtaggar tweeten – men i botten finns samma mening. Och samma sorts profilbilder.

Här följer alla konton som skrivit ut meningen i fråga, ordnat efter när de skrev tweeten, samt när de skaffade sitt Twitterkonto. Jag kommer använda AM/PM-systemet, eftersom det är vad Twitter använder, men min tidszon är Stockholm och AM är för den tidsförvirrade tidsperioden mellan midnatt och lunch och PM är mellan lunch och midnatt.

argasofiaa, registrerad kl 8.48 AM den 1 september 2017.

bild2a

Tweet publicerad klockan 11.47 AM den 1 september.

bild2b

MoaHaraldson, registrerad kl 6.29 PM den 31 augusti 2017.

bild1a

Tweet publicerad klockan 11.48 AM den 1 september 2017.

bild1b

LevanderLova, registrerad kl 7.20 AM den 1 september 2017.

bild21a

Tweet publicerad klockan 11.48 AM den 1 september 2017.

bild21b

SnyggaS, registrerad kl 2.31 PM den 31 augusti 2017.

bild3a

Tweet publicerad klockan 11.49 AM den 1 september 2017.

bild3b

Fahlbe, registrerad kl 1.58 PM den 31 augusti 2017.

bild4a

Tweet publicerad klockan 11.51 AM den 1 september 2017.

bild4b

annissjoblom, registrerad kl 10.28 AM den 31 augusti 2017.

bild5a

Tweet publicerad klockan 11.52 AM den 1 september 2017.

bild5b

MalinEskar, registrerad kl 9.24 AM den 31 augusti 2017.

bild6a

Tweet publicerad klockan 11.53 AM den 1 september 2017. Gillad av en fotbollstwittrare som inte liknar dessa konton, utan ger ett mer autentiskt intryck.

bild6b

GranisTuva, registrerad kl 9.11 AM den 31 augusti 2017. 

bild7a

Tweet publicerad klockan 11.54 AM den 1 september 2017.

bild7b

gudfiske, registrerad kl 8.20 PM den 30 augusti 2017.

bild8a

Tweet publicerad klockan 11.55 AM den 1 september 2017.

bild8b

ChrishaLindh, registrerad kl 11.01 AM den 30 augusti 2017.

bild9a

Tweet publicerad klockan 11.55 AM den 1 september 2017.

bild9b

PraoSussie, registrerad kl 9.09 AM den 30 augusti 2017.

bild10a

Tweet publicerad klockan 11.56 den 1 september 2017. Retweetad av OttilieSchwerin, en annan användare i denna svärm.

bild10b

sodricky, registrerad kl 7.57 AM den 30 augusti 2017.

bild11a

Tweet publicerad klockan 11.57 AM den 1 september 2017. Retweetad och gillamarkerad av ett högerextremt anonymt konto registrerat den tredje juli 2017.

bild11b lapalopulos, registrerad kl 6.50 AM den 30 augusti 2017. 

bild12a

Tweet publicerad klockan 11.57 AM den 1 september 2017.

bild12b CarrozzadA, registrerad kl 1.55 PM den 28 augusti 2017.

bild13a

Tweet publicerad klockan 11.58 AM den 1 september 2017.

bild13b

Antitesan, registrerad kl 8.44 AM den 28 augusti 2017.

bild14a

Tweet publicerad klockan 11.59 AM den 1 september 2017. Även denna retweetad och gillamarkerad av samme högerextremist som retweetade och gillamarkerade sodricky.

bild14b

Slutligen, wo_khan, registrerad 2.26 PM den 28 augusti 2017.

bild15a

Tweet publicerad klockan 12.00 PM den 1 september 2017.

bild15b

Och här händer det grejer – vad gäller retweets har högerextremisten återigen varit framme tillsammans med ett annat anonymt och högerextremt konto, och dessutom fem konton som sannolikt hör hemma i vår sammanställning.

KCederstedt, registrerad 10.35 AM den 29 augusti 2017.

bild16

LoonEmmis, 5.19 PM den 29 augusti 2017.

bild17

TapioNina, 3.24 PM den 28 augusti 2017.

bild18

EinTuva, 3.30 PM den 29 augusti 2017.

bild19

droganist, 10.30 AM den 28 augusti 2017.

bild20

Ytterligare ett konto går att lägga till denna uppräkning, nämligen OttilieSchwerin som retweetade PraoSussie. Hon registrerade sitt konto klockan 8.56 den 29 augusti.

bild22

Ni har säkert redan noterat de gemensamma nämnarna alla dessa 22 konton har. Men låt mig bara för sakens skull räkna upp dem ändå:

– De använder alla bilder av personer som ser ut som kvinnor, och har alla kvinnliga namn.
– Deras profilbilder ser alla ut att vara redigerade sammansmältningar av flera olika ansikten.
– De har i princip samtliga retweetat en skämtsam smädelse som Myra Åhbeck Öhrman, kampanjansvarig på IRM och en bekant till mig eftersom vi tillsammans modererat Dr. Status, publicerat.
– De följer alla mellan fem och 80 personer, och har mellan två och 25 följare.
– Samtliga konton har registrerats inom loppet av ett par dagar, och de som har publicerat samma tweet har gjort det inom loppet av 13 minuter.

Grejen är nu att när LdaLinn95 dök upp igen hade hon (ok, det är sannolikt en han men låt oss för enkelhetens skull respektera kontots egna könsuttryck) en profilbild som i färgskala och märklighet matchade dessa konton. Och vid ett tillfälle publicerade LdaLinn95 en bild hon sade att hon redigerat, som i stort liknar bilderna vi sett ovan.

bild23

LdaLinn95 hade förut ett namn som med liknande bokstavstrixande anspelade på twittraren mangefik. LdaLinn95 dök också upp i sällskap med ett par andra konton som imiterade befintliga twittrares användarnamn, till exempel mangefil registrerad den 28 juni 2017, skiIleras registrerad den 12 juli 2017 (som är en anspelning på Myras Åhbeck Öhrmans bekant Axel Luo Öhmans användarnamn skilleras), GIamCasvaluir registrerad den 22 augusti 2017, GlamCasvaluir registrerad den 1 juli 2017 och casvaIuir registrerad den 14 juni 2017 (som alla anspelar på den ganska kända högerextrema anonyma twittraren casvaluir) och haIlonsa registrerad den 17 juli 2017, som anspelar på ungefär samma målgrupps favorittwittrare HALLONSA.

Många av samtliga ovanstående användare har på ett eller annat sätt interagerat med användaren JAzzon78, registrerad den 26 juni 2016, och en figur med en sorts profilbild som vi vid det här laget känner igen allt för väl.

bild24

Såvitt jag kunnat se är detta den tidigast skapade användaren i detta kluster. Kontot delar också flera särdrag som jag märkt hos andra konton i listan ovan: en märklig vurm för den avgångshotade försvarsministern Peter Hultqvist som ofta yttrar sig i hashtaggen #BackaHultqvist, retweets av användare och budskap som framför allt tycks dra åt vänsterhållet, återkommande omnämnanden av det obskyra partiet Medborgerlig Samling och polisnätkändisen Peter Springare – och dessa jämrans återkommande och supermärkliga redigerade bilder.

Och allt har kanske en förklaring.

https://twitter.com/guldfiske/status/903610582812774400

Enligt ytterligare ett konto som driver med casvaluir, GlamCasvaIuir, är det en och samma person som ligger bakom alla konton jag radat upp ovan. Han har i sin tur beskrivit sin strategi i en post på Facebook, och det låter mycket riktigt som de konton jag visat upp ovan.

Med sitt konto har man egentligen bara 3-4 olika sätt att spela twitter-spelet på, t.ex:

A. Man kan skriva och replikera vettigt och med omsorg använda hashtaggar när det är relevant.
B. Retweet eller favorit för att sprida de kommentarer man önskar få spridning, syftet kan också vara att “se om” sitt egna flöde så att där inte endast är personliga one-liners eller så kan syftet vara att ge uppmärksamhet till en tråd i sin helhet, det behöver inte nödvändigtvis vara den aktuella tweeten man retweetar som är det viktiga: det kan vara sammanhanget eller de iblandade individerna i tråden.
C. Blocka. Detta sätt praktiserar många för att undvika obekväma frågor. Som anonym löper man stor risk att bli blockad, av enda anledningen att man är anonym.
D. Finurliga sätt att klistra in bilder som kompletterar begränsningen på 140 tecken.

Och ja, kanske är det så här enkel lösningen på en liten gåta som skapat mycket uppmärksamhet de senaste dagarna – vem som låg bakom IdaLinn95 och vad motivet till bluffen var – är. Kanske är det bara en figur som tycker sig bedriva briljant informationskrigföring på nätet, som lägger ner all denna energi.

I så fall får denna bloggpost – tidskrävande och märklig som den har varit att sätta ihop – helt enkelt tjäna som en påminnelse om att saker och ting på nätet gärna ser oerhört mycket större ut än de i verkligheten är.

7 reaktioner till “Svärmen”

 1. Helt seriöst, hur kan man lägga ned så mycket tid på något så oväsentligt? Troll och idioter kommer alltid finnas. Utgå alltid ifrån att vad som skrivs inte är den personens verkliga uppfattning. Eller ens den som den utger sig för att vara.

  1. För att det är viktigt att visa hur troll försöker, och kanske i värsta fall lyckas, påverka tonen i debatten och opinionen.

 2. Glad att någon lägger ned mycket tid på det här. Det finns massor av folk som inte genomskådar sånt här.

 3. Tack Jack!

  Vindlingarna i de här nätverken är verkligen inte lätta att förstå sig på. Tack för att du lägger tid på det.

  En grej som slår mig är att samtliga användarnamn som innehåller ett gement L (som mitt – @nikkelin) bör kolla ifall användarnamnet redan finns med ett versalt i (som i @nikkeIin). Det är ju hart när omöjligt att skilja på nikkelin och nikkeIin. Ett gammalt exempel på detta är https://twitter.com/aftonbiadet som verkade tystna redan 2013, och det verkar som om casvaluir håller på att dra även detta till sin spets. Eller är det någon annan? Jag blir vilse i vindlingarna bara jag tänker på det.

 4. Bra jobbat Werner, jag undrar förresten vad som hände med fejk-news debatten efter USA-valet? Jag var själv väldigt nervös vid årsskiftet eftersom det var valår i Frankrike, Tyskland, Holland osv. Är det så att de nationella satsningarna som gjorts runt om i Europa har gett resultat, eller överdrevs de ryska trollens förmåga?

 5. Tyvärr är jag en av dem som trollet stulit sina profilbilder ifrån (kontot visar en förvrängd variant av min bildbyline samt profilbild på FB).
  Har såklart anmält till Twitter. Vet du om det finns något mer jag kan göra?

  Ps. Fantastiskt att du skriver om detta så ambitiöst och pedagogiskt. Tack! Ds

 6. Var det inte någon som påstod att hen sett Kenth Ekeroth vara inloggad som @casvaluir på flashback i hans elefon?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *