Alla mina spamföljare och hur de brukar ta på mig

Det här blogginlägget är en reaktion på att jag tvingats till en ny morgonrutin.

Mina tidiga morgnar, som jag ofta inleder med att medelst iPhonens skärmljus skrämma liv i min trötta hjärna, innehåller numera ett regelbundet bortrensande av nya spamföljare – åtminstone 20-30 stycken åt gången. Varje dag rasar de in. Min blocklista innehåller nu nästan 1 000 konton (och då räknas inte de konton som allt eftersom raderats av Twitter), och den absoluta merparten är nytillkomna spammare. Hur vet jag att det är spam det handlar om? Jo, för att de är intill förväxling lika varandra och går att sortera in i ett par underkategorier.

Jag skriver detta eftersom att jag själv inte lyckas hitta något skrivet om just dessa spamkonton, och för att jag inbillar mig att jag inte är den enda som drabbats. Det verkar visserligen som att jag inte är utvald eftersom jag bedöms vara särskilt viktig eller inflytelserik, men något måste det betyda att det är just vi som drabbats. Mer om det senare.

Låt mig först skissera vilka spamkonton det är detta handlar om, genom att belysa tre av de mer igenkännliga kategorierna.

Årgångarna

Dessa är mycket lätta att känna igen, då de alla följer exakt samma mönster: de har ett för- och efternamn som tycks slumpmässigt genererat, och användarnamn som är en kombination av ett fyrsiffrigt årtal och ett av de två namnen. Emellanåt finns det ett understreck någonstans i användarnamnet.

bild1d

De följer generellt mellan 20 och 70 konton, varav de flesta är svenska och amerikanska mer eller mindre kända Twitterkonton. Journalister, nyhetssajter, poliskonton och dylikt. De är mycket ofta återkommande bland mina spamföljare, och jag har blockerat hundratals.

bild1e

Merparten av dessa konton har ingen profilbild eller biografi, men de som har skaffat sig sådant använder generellt stulen information. Narcisa ovan, till exempel, tycks inte vara ensam om att använda en gammal biografi tillhörande en lokalradioreporter.

bild1f

De började dyka upp bland mina nya följare i somras, och senast i dag måndag blockerade jag en handfull nytillkomna sådana. Generellt tycks det som att de börjar följa en mycket snart efter att deras konto registrerats.

bild1b

Majoriteten av de konton som följt mig har inte publicerat några egna tweets, men de konton som följer mönstret och skriver tweets gör det mest med klassiskt spammiga köpta reklamlänkar.

bild1j bild1i bild1h bild1g

Turkarna

Dessa konton är samtliga turkiska till språket, med turkiska namn och påfallande ofta turkiska citat i biografin. Deras enda publicerade tweet är ofta en som glatt meddelar att det är deras första. Även dessa konton följer ungefär samma kombination av svenska och amerikanska mainstreamkonton. Viktor Barth-Kron, Carl Bildt, Andrev Walden, YB Södermalm och Alexandra Pascalidou är vanligt förekommande.

bild2a

Dessa konton har en ganska rättfram funktion: de retweetar sex- och massageannonser. Jag plockade fram två av dessa konton för att titta närmare på dem när jag skrev detta, och inom loppet av några minuter retweetade båda två ett tiotal tweets som alla ser exakt likadana ut, och som alla inom loppet av bara några minuter blivit retweetade och gillamarkerade av 3 800 personer. Detta ser ut som ett botnät som någon har satt upp för att samordna spridningen av eskortreklam.

bild2b

Siffersträngarna

Här kommer den kategori som har minst kännetecken, minst tydligt användningsområde och därmed kanske också är den kusligaste.

bild3a

Visst, vissa av dem utgör ganska uppenbar porreklam, om än möjligen vilande…

bild3b

…men andra har mansnamn, vilket porrspamkonton inte tenderar tjäna någonting på.

bild3c

Uppdatering, den nionde januari 2018:

Vill addera två till kategorier till ovanstående samling:

Porrspammarna

Dels det porrspam som just nu dyker upp i många svenskars flöden.

porrspam

Dessa är lätta att känna igen, inte bara för att de alla följer en extrem tydlig mall med 1. engelskt kvinnonamn som användarnamn 2. ofta ett par beskrivande ord i bion och 3. en uppmaning till att besöka dem på en hemsida som ofta går via en länkförkortare. Ett annat kännetecken är, som redan noterats, att deras tweets börjar med antingen “mmm..boy” eller “hey boy”.

Spanjorerna

spanjorerna

Den här kategorin är ganska ny och lite svårare att sätta fingret på än de ovan nämnda. Generellt verkar vara spanska namn, samt användarnamn som består av för- och efternamn tillsammans med två siffror och eventuellt ett understreck.

En undersökning av vilka alla dessa konton följer resulterar i mer eller mindre samma namn som förut, det vill säga ett urval av mer eller mindre kända svenska och amerikanska mainstreamkonton.

Och här kommer vi möjligen in på en förklaring till hur dessa spamkonton väljer vilka de ska följa. Om man startar ett nytt Twitterkonto nu för tiden, och låter bli att välja användarnamn, serverar Twitter ett förslag som bygger på vilket egennamn man angett samt en slumpmässigt genererad serie med åtta siffror. Samtliga konton ovan har åtta siffror i användarnamnet, tillsammans med mellan tre och sju bokstäver. När jag provade att sätta upp ett konto utan att ge det ett användarnamn fick även jag åtta siffror.

Om man dessutom låter Twitter servera förslag på vilka man som ny användare ska följa får man sig till livs ett urval av konton där jag numera tycks ingå, precis som Viktor, Carl, Andrev, YB och Alexandra med flera. Detta urval görs sannolikt med hjälp av platsinformation eller angiven mejladress (vilket som gäller här är naturligtvis intressant för den som skulle vilja ta reda på var eller hur dessa spamkonton registreras). Med andra ord är det på ytan svårt att avgöra om det gömmer sig en rådvill autentisk fysisk nybörjartwittrare bakom tangentbordet – svenskar som heter Leon och Adam finns ju – eller om det är någonting annat på gång.

Det intressanta är att dessa konton inte skrivit några tweets. Om de döljer någon sorts planerad trollkontooffensiv eller bara är ännu en sorts ekonomisk bluffverksamhet återstår alltså att se.

Än så länge vet jag bara att antalet spamföljare jag måste mota bort blivit radikalt mycket större under det senaste året. Jag vet inte om det beror på att jag hamnat i den där listan över folk nya användare föreslås följa eller om det faktiska antalet blivit större, men det har dramatiskt försämrat min användarupplevelse på Twitter. Vad de skräpiga nya kontostormarna betyder är svårt att säga, men om inte Twitter lyckas framställa programvara klok nog för att pinpointa och göra sig av med dem kommer det snart bli ohanterligt att använda tjänsten utan att känna att hälften av ens följare är hjärnlösa porrbottar eller värre.

4 reaktioner till “Alla mina spamföljare och hur de brukar ta på mig”

  1. Varför är det ett problem för dig att bottar följer dig? Jag har svårt att se hur det påverkar dig negativt alls.

    1. Även om de individuellt skulle vara harmlösa och välmenande så kommer någon meningsmotståndare förr eller senare att försöka smutskasta Jack baserat på andel bottar bland följarna.

      1. Trams! Det är bara ströfolk som älskar Jack som inbillar sig att det har betydelse vilka följare man har, och de kommer aldrig kritisera Jack för det. Samma sorts folk har dock inga problem med att kritisera meningsmotståndare för en sådan bagatellartad struntsak. Saken är den att när person A följer person B så är det ett aktivt val av person A, medan person B är fullständigt ansvarsbefriad. Vidare kan man följa andra av helt olika orsaker, jag respekterar t.ex. sådana som följer dem de inte håller med mer än sådana som endast följer sina själsfränder.

        Samlingen följare en individ har säger ingenting om individen. Däremot blottar man sina egna personliga preferenser ganska tydligt via listan på vilka man följer. Konstigt nog hör man sällan kritik riktas mot någon med hänsvisning till vilka de följer. Om man ska hållas ansvarig för något så är det ju den listan, den administrerar man ju själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *