Min vecka 7: Hes på resa

Denna vecka innebar en peak av ett par rätt hektiska föreläsningsveckor. På en månad har jag nu gjort 16 föreläsningar, samtidigt som jag lagt sista handen vid boken, arbetat åtminstone deltid med tre-fyra andra projekt, drivit Creepypodden och skrivit krönikor. Det här var den sortens arbetsbelastning jag var stressad inför i januari, och jag kan med viss lättnad konstatera att jag klarat av den första omgången. Nu ska jag inte resa iväg från Stockholm förrän den 28 februari igen, vilket ska bli lite skönt. Men föreläsningarna är det dock inte helt slut på. Mer om det framöver.

Måndag. Under helgen blev jag hesare och hesare för att på måndag konstatera att jag lät som en whiskeydrickande singer-songwriter (jag underhöll mig själv genom att med autentisk röst citera “den store maxarn i det blå” från Alinge & Forsell), och att det inte kunde komma på tal att göra någon springtur. Nå, istället kunde jag hålla möte med övriga inblandade i projekt 3, och agera på diverse feedback som kommit i och med korrläsarens genomgång av min bok. Vid lunchtid gick tåget till Halmstad, och det hoppade jag på och var framme vid femtiden.

I Halmstad promenerade jag till deras fina stadsbibliotek, och fick sedan sätta mig i en liten studio för att medverka i den lokalproducerade Bibliotekspodden. Det var min andra medverkan, och programledarna erkände att de den första gången – när vi stötte på varandra på en konferens – inte hade vetat vem jag var, utan bara valt mig på grund av mitt häftiga namn. Jag tackar och tar emot. På kvällen föreläste jag därefter på bibblan, för ungefär 120 frivilligt ditvandrade invånare, och trots min extremt darriga röst tycker jag det gick okej.

IMG_2744

Tisdag. Över gröten på Scandic Hallandia fick jag se min egen dumma nuna i Hallandsposten tillsammans med en rubrik så frikyrklig att jag nästan brast ut i ett halleluja. Men det är ju trots allt ungefär det som är mina föreläsningars poäng – det kan va’ kul me’ källkritik! – så rättvisande är den iallafall. Tåget gick på morgonen till Malmö, och väl där gick jag till Scandic Triangeln (det kändes som att åka i en vid båge tillbaka samma hotell) och försökte checka in utan att lyckas för rummet var inte klart än. Resten av dagen lade jag på att skissa på projekt 3, och sedan tog jag en öl med min lillasyster och åt middag med en kompis.

De på Halmstads stadbibliotek lärde mig om något de kallade “dansbandsblandning”, som ska hjälpa till när man är hes. Det låter fruktansvärt festligt men är i själva verket en blandning av kokt och kolsyrat vatten. Kanske inte på någon vidare narkotikaklassad nivå. Det drack jag hur som helst mängder av under veckan, med en massa honung, och kanske hjälpte det mig klara av det hela. Så även på kvällen på tisdagen, i mitt hotellrum på tolfte våningen. Life as a global jetsetter.

Onsdag. Morgonen inleddes hyfsat tidigt med snabb frukost, och sedan en promenad till gymnasieskolan Rytmus som hade bokat mig för en föreläsning och ett panelsamtal tillsammans med Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan. Bådadera gick bra, det var framför allt kul att prata journalistik och felfinneri med Heidi för en nyfiken och ung publik. Rytmus satte ihop en liten text om tillfället som man nog får beteckna som smickrande – två gånger beskrevs jag som en föreläsare “som inte smeker sin publik medhårs”.

Raskt därefter hoppade jag in i en taxi och åkte iväg till Kristianstad, en tur som tog en timme ungefär och därför gav mig tid att medverka i en kort intervju med SVT om Moderaternas kampanjfilm om Göteborg. I Kristianstad letade jag mig fram till Regionmuseet, åt en god lunch och förberedde mig sedan för två föreläsningar – en för en samling åttor och en för deras lärare. Den för åttorna fick jag arbeta hårdast under, åttor är ju en kräsen publik. På plats fanns en reporter från Kristianstadsbladet, som jag pratade en stund med vilket resulterade i en artikel idag, lördag. Även där får man säga att rubriken blev ganska kärnfull.

jack-i-kb

Vid fyratiden gick så tåget hem, slutligen. Jag vet inte om jag fick så värst mycket gjort på den tågresan, jag var ganska trött.

Torsdag. Äntligen en dag hemma, vars enda resa hemifrån gick ut på att banda creepypodd med Ludvig på förmiddagen. Ett avsnitt där jag för första gången presenterar en historia skriven av mig själv, “Under Slussen” som jag skrev i höstas för att ges ut som lättläst bok av LL-Förlaget.

Det finns en parentetisk intressant grej att nämna där. Ni vet hur en och samma idé tenderar slå till på flera olika håll samtidigt när den väl kommer? För det verkar just nu ligga någonting kring urban exploration i luften. Att min egen historia skulle matchas av en annan som slumpmässigt också utspelade sig kring utforskare av underjorden i trakterna kring Slussen visste jag sedan jag jobbade lite med Linda Skugge, och hon nämnde att hon skrivit en följetång för Storytel om några som blir “bergtagna” under Slussen. Våra historier var inte så värst lika, sade hon själv, men det är ändå anmärkningsvärt att de dök upp samtidigt. Och som lök på laxen damp P3 Series senaste upplaga ner i telefonerna i veckan – “Tunnlarna” av Jerker Virdborg, som utspelar sig i “de underjordiska tunnelsystemen under Stockholm”. Detta alltså samma vecka som jag ovetande satte ihop ett avsnitt av Creepypodden som till stor del utspelar sig på samma plats. En märklig slump!

Under torsdag eftermiddag försökte jag få något gjort i projekt 3 men det gick trögt. Nå, det löste sig dagen efter:

Fredag. Då jag nämligen lade i stort sett hela dagen på just det och i slutet satt med en konkret produkt jag kunde presentera för övriga medlemmar i gruppen. Och dessutom tog en springtur, för nu är jag inte krasslig längre! Dansbandsblandningen gjorde sitt.

Dessutom förhandssläppte Medierna i P1 del två av vår serie Mediebudorden, som denna vecka handlar om så kallade hatstormar – när medierna vill illustrera en konflikt de själva tycker sig se i samhället och därför hoppar på typ vilket kommentarsfält som helst och skärmdumpar det för hela Sverige att se, bara om det är argt på rätt sak. Ni kan lyssna på inslaget här, och bilden vi tagit fram med tips finns här att klippa ut och spara:

DWKhQ1jWAAE7xRL

Och därmed var den veckan över.

En kommentar till “Min vecka 7: Hes på resa”

  1. Bra jobbat! Jag hörde dig i medierna i helgen och tyckte att du levererade folkbildning på högnivå! Samt att senaste creepypodden var bättre än på länge! Bara kämpa vidare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *