Min vecka 8: Äntligen lite lugn och ro

För första gången på många veckor lämnade jag denna vecka inte Stockholm. Skönt, särskilt med tanke på att respiten är kort: redan nu på onsdag bär det av igen, då till Örnsköldsvik. Jag hann såklart ändå med lite jobb, även om jag tyvärr alltid verkar bli mindre effektiv då jag har mer tid. Mer stressad också, som jag ju redan tidigare varit inne på. Jag tror det är något som förändras när man blir förälder: då kräver omständigheterna helt enkelt att man får sitt gjort innan diverse omyndiga måste få ens uppmärksamhet. En vacker dag får jag säkert se om den hypotesen stämmer.

Måndag. Creepypodden avsnitt 82 släpptes, och för första gången innehöll den en historia som jag öppet medgav var skriven av mig själv. Ni hör “Under Slussen”, i min egen uppläsning, här:

“Under Slussen” kom till eftersom LL-förlagets redaktör Jenny Larsson mejlade mig en förfrågan i april 2017, om jag inte ville skriva en lättläst skräckhistoria för utgivning våren 2018. Vi tog en lunch och pratade om hur en sådan skulle kunna se ut, och när den skulle behöva vara klar, och Jenny sade att det räckte om jag hade en idé till sensommaren och en någorlunda färdig text till hösten. Jag gick runt ett tag och grunnade på hur en egen skräckis skulle kunna se ut, och landade vid något tillfälle i det underjordiska Slussen som skådeplats: det är ju oemotståndligt att placera en varelse där under denna Slussens dramatiska brytpunkt där gammalt försvinner och nytt byggs upp. Monstret i historien är, illa dolt, inspirerat av varelserna som tagit över världen i det fantastiska spelet The Last of Us, och alla smeknamn på platser som nämns kommer från verkliga diskussioner om urban exploration i Stockholm på bland annat Flashback.

“Under Slussen” kommer ut i april som lättläst bok tillsammans med tre andra titlar av bland andra John Ajvide Lindqvist. Böckerna har alla riktigt fina omslag, formgivna av Moa Schulman.

llbocker

Måndagen innebar på förmiddagen ett möte med Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp, som jag suttit i sedan nu tre år. På eftermiddagen åkte jag till SVT och medverkade sedan i den mysiga produktionen Random Mix, ett webbsänt program för tio-tolvåringar. Som gäst chattar man först med tittarna i en halvtimme-40 minuter, och sedan är man med i en halvtimmeslång sändning. Tipsa gärna en tio-tolvåring i din närhet.

Sist men inte minst kunde jag för första gången på måndagen visa upp hur min bok “Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå” kommer se ut!

Tisdag. Jobb med projekt 3 och lite annat smått och gott under dagen utan några större framsteg att rapportera om, och vid femtiden åkte jag till T-centralen för att ta en buss ner till Tyresö C. På biblioteket i Tyresö dök det upp en kanske 35-40 glada medborgare för att se min föreläsning om källkritik och vandringssägner på sociala medier, och det betydde att den lilla lokalen var tämligen full. Föreläsningen var mycket rolig och jag hoppas även besökarna fick ut något av den!

Onsdag. På morgonen vaknade jag tidigt nog för att klockan halv åtta sitta proper framför min telefon, så tittarna av Aftonbladet Morgon inte skulle behöva konfronteras med en trött slarver. Tyvärr funkade inte Facetime, så det fick bli ett vanligt telefonsamtal med morgonprogrammet och tittarna fick se den vanliga, förhållandevis propra versionen av mig som pressbilderna kommunicerar:

jackab

Vad gäller själva spelet vi pratade om, Bad News, så var det faktiskt inte så illa som det låter i sändningen: prova det gärna själva. Det är en liten klackspark.

På eftermiddagen åkte jag till Medierna i P1 för att banda två nya delar av vår serie Mediebudorden, som jag kommer komma in närmare på senare i blogginlägget. I övrigt gick onsdagen i mångt och mycket ut på att besvara mejl som kommit in till Creepypodden de senaste veckorna – allt som allt 90 stycken, varav flera med historier som jag gladeligen ska kunna använda i framtida avsnitt.

Torsdag. Det är inte helt vanligt, men så här såg torsdagen den 22 februari 2018 ut i min kalender.

kalender2

Följaktligen blev det givetvis veckans minst produktiva dag. Allt jag fick till var lite arbete med projekt 4, som redan är försenat och säkert kommer bli så än mer. Nåja, ibland får man vara ineffektiv.

Fredag. På morgonen åkte jag till Radiohuset, för där ägde det nämligen rum ett panelsamtal om de unga lyssnarna. Fullpackad sal och trevlig tillställning, med det enda undantaget att jag precis innan jag gav mig av hemifrån lyckades tappa min mobiltelefon så illa att skärmen – som inte sprack – slutade fungera. Telefonen var officiellt omkommen. Här kan ni se panelsamtalet, och notera att jag ändå inte verkar särskilt bitter, va?

Jag tänkte först att jag skulle försöka vara utan telefon en stund, men när den idén i praktiken visade sig skrattretande efter cirka två timmars sysslolösa resor mellan intervjuer och möten genom Stockholm gav jag upp och köpte en ny telefon i en sådan där affär som ser ut som en kiosk men säljer Iphones. Sedan var jag hos Medierna i P1 en stund igen, och lyssnade med ena örat på när de klippte slutet på helgens program. Min egen irriterande röst är med litegrann eftersom det som sagt innehåller del tre av vår serie Mediebudorden – det som handlar om hur man kan förstå mediernas rapportering om brottslighet. Här kan ni lyssna, och här finns tipsen:

1dab6cca-5c77-4037-81b8-a05cd8c2d829

Klipp ut och spara. På kvällen drack jag öl med en radiohuslegend och sedan gick jag på hemmafest. Nu är jag lite bakfull. Och det var den veckan.

En kommentar till “Min vecka 8: Äntligen lite lugn och ro”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *