Trollet som ser dig ha sex och varför han är ett stort geni

Jag har skrivit mycket om troll i den här serien blogginlägg, men vad är det egentligen? Låt oss anförtro oss åt Nationalencyklopedin och slå upp… Ba skoja. Snacka stenåldern farfar, get in the game föffan. Nej, ett troll är naturligtvis en person eller en grupp som bestämmer sig att på ren jävelskap lura någon eller några andra, för att sedan förnöjsamt iaktta dem bråka, gråta eller glädja sig till följd av påhittet. Trollning kan utövas på många sätt – man kan låtsas vara en dejtsugen tjej, klippa in läskig ansiktsmålning över en känd programledares ansikte och så kan man såklart invadera och mörda ett fanforum.

Ralph med sina favoritaccessoarer

Men den som på det vackraste sättet jag sett hittills lyckas fånga ett trolls hela andemening är den avmätte piprökaren Ralph Pootawn. Det är ett grönt troll – och då menar jag troll som det som varit huvudpersonen i ett antal Pixarfilmer på sistone: ett grönt träsktroll – som har en pipa i munnen och en 33 cl stor öl i handen. Han figurerar i den alternativa verklighetsvärlden Second Life, en plats där man kan bygga ett helt liv, inklusive livskamrater och egen ö i skärgården. Till och med svenska UD har en utpost i SL, högtidligen öppnad av pixlig Carl Bildt. Media gick i spinn över Second Life när det var nytt och häftigt, d.v.s kring 2007, eftersom det var en lättförståelig och futuristisk tanke om vad webben skulle kunna göra av oss människor. Sen dog det av, och idag är det väl bara hardcorefansen som hänger kvar där.

Hur som helst – Ralph Pootawn bor och verkar någonstans i Second Life. Och han har vigt sitt liv åt ett enda ändamål: att med sitt rökdon och sin bärs dyka upp och under tystnad betrakta älskande cyberpar tills de känner sig besvärade. Det bör sägas att eftersom Second Life inte är annat än en spegling av vår egen värld med alla våra intressen och fetischer representerade pågår många konstiga sexorgier där. Det liggs åt höger och vänster och de muskulösa kropparna stänker erotiskt svett omkring sig. Att detta leder till en avsevärd förhöjning av mångas livskvalitet är självklart, och så länge alla har det kul är väl allt bra – men gemene man kan nog med lätthet inse hur nära cybersexutövarna ständigt är insikten att den enda som rör ens verkliga könsorgan under akten är fröken eller herr Höger. Därför är det så genialt att Ralph med osviklig timing dyker upp och genom sin blotta närvaro totalförstör redan den haltande realismen. Han är en representation för trollningsmentaliteten: han ingriper inte i någonting, går inte att anklaga för någonting konkret, men vänder ändå upp och ner på hela tillvaron. En 4chan-användare sätter fingret på varför Ralph är en så perfekt representant för nättrollen:

For me it’s the fact that he’s literally a troll, in every sense of the word. A diminutive green orc doing something passive-aggresive that the people he’s trolling can’t really do anything about. Plus he’s chillin on a pipe and a brewsky, so you know this dude is 200% class.

Ralphs första, och mest kända, ingrepp.

Hela memen kring Ralph kom igång när ovanstående bild började sprida sig, och fick spinoffs. Ralph har sin vana trogen dykt upp oinbjuden just som ett 40-talskrissexigt utklätt par i en fått igång en redig omgång doggy style i deras porriga vardagsrum, och ler skälmskt vid åsynen av deras animerade samvaro. När den ena parten i samlaget vädjar till Ralph att lämna dem ensamma, “ralph pls go“, svarar han rätt och slätt “no“. Han är där för att stanna. Han gör sexakten omöjlig och vet om det. De älskande tu har förmodligen inget annat val än att avbryta knullandet, annat går inte att göra om man ska bibehålla värdigheten och den gnuttan självrespekt man ändå lär bära. En enkel googling visar hur många andra kärleksstunder Ralph har sabbat, se själv.

Detta lakoniskano“, vårt kära trolls kännetecken, spred sig, och började enligt ett memes ofelbara logik klistras in i andra situationer.

Ralph fortsätter förhoppningsvis störa där ute, inte för att det är kul att cockblocka, utan för att han gör ett jävligt bra – och uppskattat – jobb i att påminna om hur konkret, enkel och genial trollning kan vara. Han bryr sig inte om någonting annat än sin öl och sin pipa och att få se liveporr. Han är både idén och genomförandet samtidigt. Och med anonymitetens glidande skönhet i minnet lär vi aldrig få lära känna Ralphs upphovsman. Men det gör ingenting. För att låna en annan 4chanares ord:

Ralph is the ultimate observor of universe, far beyond good, evil, chaos and order.

En kommentar till “Trollet som ser dig ha sex och varför han är ett stort geni”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *