30-årig mordgåta löst av forumsanvändare?

Forumet Reddits användare har i ett textboksfall av vad internet kan åstadkomma kommit fram till en eventuell lösning på den legendariska Zodiacmördarens sista olösta gåta.

Lösningen till gåtan, åtminstone enligt Reddit

Det var för en månad sedan som användaren bpoag startade en diskussionstråd på sidan Reddit, ett slags användargenererad länktipsningstjänst med tillhörande diskussionsforum. Han skrev att han hade tagit tre dagar ledigt från sitt jobb för att kunna sätta en monsterdator på att lösa den sista olösta gåtan som Zodiacmördaren lämnat efter sig. Igår kväll återkom han, konstaterade att han inte haft någon lycka i försöken, och lämnade över uppgiften till Reddits samlade hjärnor.

Några timmar senare, vid ettiden inatt svensk tid, rapporterade användaren jwilson02 i tråden att han kan ha löst gåtan. Med hjälp av selektivt utval av tecken i brevet, och lite arbete med olika pilar som verkade dirigera omkring läsaren, fick han fram texten “Will shot [förmodligen ’shoot’, reds.anm] boy, Zodiak”. Detta kan anspela på mordet på 18-åringen Robert Domingos som sköts till döds den 4:e juni 1963.

Zodiacmördaren, som härjade i norra Kalifornien under 60- och 70-talet, hävdade att han dödade sammanlagt 37 personer under sin ”karriär”, men bara 5 mord går att koppla ihop med honom. Mördaren, vars identitet är fortfarande okänd, skickade ett antal brev med tillhörande gåtor till olika tidningsredaktioner i området. Gåtan som jwilson02 hävdar att han löst är den enda kvarvarande olösta av dessa.

[Efter tips av @tobbe_j]

En kommentar till “30-årig mordgåta löst av forumsanvändare?”

  1. Intressant, trots år av läsande om fallet har jag ärligt talat aldrig stött på denna eventuella lösningen. Mycket går att få fram ur dessa kryptiska chiffer och många är de som försökt, Graysmiths “lösning” är ett lysande exempel på att man kan böja lösningarna av dessa meddelanden till att passa sina egna teorier, allt som behövs är tid. Kommer en lösning någonsin fram, förväntar jag mig ett meddelande i relativ klartext, i likhet med den paret Harden la fram.

    Som en side-note vill jag tillägga att även det så kallade my-name-is-chiffret förblir olöst. Tack för en intressant artikel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *