Internets mest hatade svensk – och du har aldrig hört talas om honom

Normally when you hear someone is a pedophile, it’s the #1 worst thing about a person. It makes the person into a pariah and calling someone it is far beyond even Godwin’s Law. However, in the case of Kimmo Johan Alm, he has so many bad things about him that after you finally hear he’s also a pedophile, you think, “Oh, that’s all. If he were merely a pedophile, he wouldn’t be so bad.” Yes, that’s how bad Kimmo Alm is.

Kimmo Johan Alm är 25 år gammal, och fyller 26 den första augusti i år. Han bor i Hägersten, hemma hos sin mamma, och spenderar sina dagar med att baka pizzor på en pizzeria i närheten. På fritiden gillar han att bygga hemsidor. Du har förmodligen aldrig hört talas om honom, och än mindre någonsin träffat honom. Men han är den i särklass mest hatade svensken på hela jävla Internet.

Citatet ovan kommer ifrån Encyclopedia Dramaticae, en sorts 4chan-Wikipedia som på ett raljant, cyniskt och internskämtsproppfullt sätt berättar hur världen ser ut för en person som spenderat alldeles för många nätter framför all den porr, gore och skitsnack som nätet erbjuder om man bara gräver djupt nog. Hemsidan sammanfattar t.ex. alla svenskar som ”tyskar, utklädda till människor” och refererar helst till Youtube som Jewtube. Kort sagt: Encyclopedia Dramatica är allt som Aftonbladet önskar att hela Internet var.

Det är väldigt svårt att hitta objektiv information om Kimmo Alm eftersom det mesta som skrivits om honom är av folk som håller honom lika kär som en god dos testikelcancer. Men historien verkar se ut ungefär såhär: Kimmo Alm är en duktig programmerare. För ett tag sedan snickrade han ihop en hemsida som han kallade AnonTalk (numera död och begraven som ett resultat av multipla DDoS-attacker; på en annan AnonTalk-domän hittar man nu bara Kimmos röriga löfte att slå tillbaka, mer om det längre ner). Där skulle folk få prata ostört och anonymt om vad de ville, en utopisk plats vars grundidé bara är möjlig tack vare friheten Internet skänker dess användare. Tyvärr var inte Kimmo lika duktig på marknadsföring och administration som han var på själva hemside-ihopsnickrandet. Den mesta tiden lade han på att spamma diverse olika forum, bland annat 4chan, med länkar till AnonTalk, och väl hemma på sin egen hemsida tog han för vana att i versaler skälla ut sina egna användare för att de inte donerade mer pengar till honom. Om någon råkade gå off-topic i någon tråd, eller gudbevars – säga emot Kimmo (eller SysOp som han heter på AnonTalk) själv – då kunde de vara säkra på att bli permanent avstängda från siten innan de hann säga ”överreaktion”. Sist men inte minst verkade AnonTalk, när det faktiskt användes som det skulle, mest avhandla barnporr.

Kimmo Alm verkar oavsett hur mycket salt man tar alla hatpsalmer riktade mot honom med onekligen vara en svårhanterlig person. Moot, grundaren av 4chan, har haft långa mailkonversationer med honom där Kimmo i långa tirader anklagar 4chan för att missförstå och förstöra, och till och med stjäla affärsidéer. Moot hävdar också att han enbart på grund av Kimmos idoga spammande varit tvungen att ”banna TUSENTALS IP-adresser och raderat HUNDRATUSENTALS spammeddelanden”. Han har, frånsett 4chan, bråkat med såväl svenska forum som amerikanska forum. Om du tidigare tillhörde en av AnonTalks användare lär du nu sedan länge ha lagt det bakom dig, eftersom att det räckte att stava fel en gång (Kimmo är sympatiskt nog rigoröst noga med den engelska stavningen och slår ner stenhårt på alla som stavar fel) eller ha en annan åsikt än Kimmo om i princip vad som helst, för att bli avstängd och hatad för evigt. På sin egen temporära hemsida förklarar Kimmo historien med en paranoid persons säregna övertygelse om att allt och alla är emot honom. Kort och gott verkar vår gode systemoperatör vara en ganska udda fågel – inte minst för att han enligt egna uttalanden verkar ligga inne med vissa pedofila drag.

Anonymous på besök hos Kimmo Alm

Men det var länge sedan hatet mot Kimmo Alm var proportionerligt. Precis ALLA hemsidor som skriver om honom och hans forum AnonTalk gör det med obegränsat äckel, kryddat med ord som ”pedofil”, ”asperger” och ”fuckhead”. Och visst, Kimmo är som sagt svår att ha att göra med. Men förtjänar han verkligen att få sina personliga uppgifter spridda för vinden? Förtjänar han att få förolämpningar sprejade på sin ytterdörr, bli trakasserad av maskerade män, eller att bli konstant förtalad på alla sidor där han nämns? Jag menar, folk har t.o.m gett sig på hans mamma! När ska det ta slut?

Det lustigaste av allt är att Kimmo Alm är helt och fullkomligt okänd i Sverige. Miljontals personer världen över känner till honom bra nog för att kunna avsky honom, men på svenska nätet är han bara omtalad på Flashback och några andra småforum. Samtidigt som debatten om nätmobbning rasar som värst, och Marcus Birro känner sig som den mest förtalade mannen i historien, får en person vars psykiska välmående går att fundera både en och två gånger över motta påhopp efter påhopp, dödshot efter dödshot. Jag har konstaterat det förut, men media har en idiotisk blind zon som täcker allt som inte delas på Facebook. Det händer andra grejer där ute, kvällstidningar. Och hade ni haft åtminstone en som jag anställd hade ni vetat det. Nu har ni inte det. Men det är en sidnot.

Fallet Kimmo Alm är fascinerande och inte så lite upprörande. I grunden finns ännu en person som inte klarat av att hantera alla snabba möten och nya upplevelser som internet så att säga kommer med. En sådan person blir lätt en driftkucku, en pajas som är fri för alla att häckla. Inget kan sedan stå emot Anonymous när de bestämt sig för ett mål. Då är den enda räddningen en flykt från internet. Vilket i sig kan vara nog så svårt. Jag vet inte vad man ska göra av det här. Men nu har ni i alla fall hört historien om Kimmo Alm.

Vad tycker du om ovanstående tips och tankar? Kommentera gärna med egna upplevelser och erfarenheter av nätets största mysterier, och glöm inte att dela med dig på Twitter med dina tips. Hashtaggen #nätmyst finns at your service.

15 reaktioner till “Internets mest hatade svensk – och du har aldrig hört talas om honom”

 1. Jag känner till åtminstone en del av den här historien sedan tidigare, i alla fall som moot beskrev den på 4chan. Intressant att läsa mer, men också lite otrevligt att någon väljer att lägga så otroligt mycket energi på att bråka.

  Bra initiativ med serien, för övrigt. Jag kommer att återkomma och läsa mer, det lovar jag. Om du någon gång får slut på ämnen så säg till, jag har flera texter och idéskisser skrivna om liknande “mysterier” (fast mer “mest fantastiska livsöden på nätet”, med dragning mot memes) som jag gärna delar med mig av.

  1. Tack så mycket för beröm, jättekul att du läser. Apropå tips: absolut! Du får gärna maila mig, förbereder ett blogginlägg just nu som ska gå på fredag och handla om nätets alla original. Där kanske du kan bidra med något?

 2. Börjar med att säga att jag gillar din blogg skarpt. Du tar verkligen upp skilda ämnen, men i stort sett alltid intressanta. Näthat och nätmobbing är en oerhört läskig företeelse och det är skrämmande lätt att ge sig hän åt att hata någon man aldrig varit i kontakt med. Du har rätt, jag har aldrig hört talas om den här stackaren.

  Däremot var det någon kille i Malmö (MFF-supporter) som klippte till målvakten i motståndarlaget (HIF) och ganska snabbt eskalerade näthatet mot honom. Folk som jag känner gav sig hän i ett fullkomligt förödande hat. Som en slags masspsykos. Om näthat/nätmobbing har ett soundtrack, så borde det vara ljudet av marscherande kängor.

  Internet är en fantastisk plats (i brist på bättre ord), med ett brett spann mellan genialitet och ren idioti, och en hel massa däremellan. Jag uppskattar att din blogg tar upp alla sorters sidor och företeelser på internet, ännu mer uppskattar jag att du gör det på ett roligt (ibland) och intressant (alltid) sätt.

  1. Väldigt roligt att höra, Kajsa! Näthat är mycket riktigt ett konstig och svårmanövrerat fenomen, som vi förmodligen bara är i början av att lära känna. Det viktigaste just nu är förmodligen att förstå vår egen roll i förhållande till det. Vad kan man göra, hur kan man reagera?

 3. “Det lustigaste av allt är att Kimmo Alm är helt och fullkomligt okänd i Sverige. Miljontals personer världen över känner till honom bra nog för att kunna avsky honom, men på svenska nätet är han bara omtalad på Flashback och några andra småforum. ”

  Fast de där “miljontals människorna” lär ju också bara känna till honom från forum och inte direkt på grund av nåt IRL, och förmodligen från just lite “skummare” forum som Flashbacks motsvarande.

  Kimmo är inte alls okänd i Sverige om man är en någorlunda garvad forumit och jag antar som sagt att folk i andra länder också känner till honom genom forum och internet så jag tycker du vinklar det där lite för hårt.

  Om han faktiskt fått uppmärksamhet i mer traditionell media i andra länder så kan du bara ignorera det jag skrev, men jag tvekar på att så är fallet.

  1. Fortfarande: när en svensk person får internationell uppmärksamhet brukar media vara snabba på att snappa upp det. I det här fallet är det helt knäpptyst – förmodligen för att det hela inte skett på Facebook, det enda “internet” av värde för många mediahus.

 4. Den där tomten sprang jag på för x antal år sedan på en tågstation i Västra Götaland, minns inte så mycket av vår spontana kontakt på irc men ansiktet känner jag väl igen.

 5. anontalk.se är en död länk nu (eller ja, hi-jackad, men död i artikelinnehållshänseende). Kanske inte helt överraskande med tanke på allt som du beskriver, men kanske kan vara värt att veta/uppdatera
  // Kjell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *