Det här kommer ni tacka mig för: En introduktion till Rage Comics

Det tog tre dagar, med ungefär 4-5 timmars hårt arbete per dag, men till slut blev Reddit-användaren graulund klar med sin fullkomligt fantastiska rage-serieversion av Queens klassiker “Bohemian Rhapsody“. Dessutom gjorde friend168 en insats och scrollade genom hela serien, synkat med den faktiska låten. Resultatet är underbart:

Men vänta nu, kanske ni säger. Rage comics? Vad sjutton är det? Jo kära vänner, vet ni inte det så har ni faktiskt missat en av de vackraste fenomenen jag sett springa ur internet någonsin.

Rage-serierna började som ett 4chan-fenomen någonstans i slutet av 2008, då användarna berättade om scenarior som gjorde dem irriterade eller arga – det vill säga, ville få dem att skrika “fuck you!”, eller, som förkortningen senare kom att användas, “fffffffuuuuuuuuuuuu”.

Några tidiga exempel (klicka för större):

Ni förstår – tre rutor med själva storyn, där det irriterande eller störande momentet framstår tydligt och klart. Sen lackar man. Kring 2009:s slut började Rage Comic-fenomenet spridas utanför 4chans gränser, bl.a till det Pusha-artade länktipsningsforumet Reddit. Där var man snabb med att omfamna formatet, och nya ansikten och sätt att göra Rage Comic-serier på började poppa upp titt som tätt.

Särskilt rage-ansiktena började utvecklas på ett synnerligen innovativt sätt, och idag finns det nästan ett ansikte för varje given känsla eller situation. En hel timeline för när olika ansikten skapades och populariserades finns att läsa här, och en hel sammanställning av alla rage-ansikten som finns att tillgå idag finns här. Jag tänkte också, för att ge er en känsla av vad vi pratar om här, visa er några av mina personliga favoriter:

Särskilt trollansiktet ovan har en fascinerande historia – den skapades först av Deviantartanvändaren Whynne, när hon gjorde en tidig Rage Comic om hur troll och deras självbild ser ut. Med tiden har den kommit att utvecklas åt alla håll – bl.a till trolleleven Melvin, som alltid ska sabba för alla andra elever med sitt rövslickeri, eller Troll Dad, som är när ens pappa skojar med, eller rentav lurar, en (notera särskilt den dansande trollfarsan i slutet av den serien – då har de jävlarna lyckats!).

Rage Comics har en oerhörd potential i det att man jobbar med klichéer, och ger så mycket betydelse till vart och ett av alla ansiktena. Det är nog också därför jag gillar formatet så mycket – det gör det lätt för alla att göra serier, och det finns så oerhört mycket vardagskomik i det. Jag har några jättefavoritrageserier själv – jag menar, läs bara den här, eller den här, hahaha eller först den här och sen den här. Det är ju bara så underbart. Gå nu tillbaka till toppen av detta inlägg, och se Bohemian Rhapsody igen. Och försök sedan titta mig i ögonen och säga att det inte är genialt. Om man frågar mig skulle man kunna låta rage comics ta de många skitserierna som går i svenska dagstidningars plats…

Några avslutande länkar:
– Har du en iPhone? Grattis, då kan du lägga in ansiktena från Rageserierna i dina SMS! Ladda bara ner gratisappen Rage Faces for SMS. Nu kan du skicka såna här SMS:

– Vill du göra en egen Rage Comic? Självklart ska du göra det – gå bara in här och låt fantasin rusa iväg! Vill du ha inspiration kan du läsa de försök jag själv gjort – här, här och här.

Mycket nöje!

9 reaktioner till “Det här kommer ni tacka mig för: En introduktion till Rage Comics”

  1. TACK!!! Jag letade igenom hela internet (omg) i timmar förut för att kunna göra en sån serie. Fast jag visste typ inte vad nåt av ansiktena hette, eller vad hela grejen kallades för, eller…ja, du vet. Svårgooglat med andra ord. Så tack!

  2. Man brukar säga att om man behöver förklara ett skämt så har man misslyckats… Förresten så är Whynne inte en hon.

    Fail.

  3. Klickade vidare på DA-länken till första serien med Trollface (från 2008!!) och möttes av annonser för artrosbehandling, det får väl sägas vara symptomatiskt… Jag gillade också rage comics när de dök upp och är fortfarande lite besviken över att de blev ute så snabbt, men det är väl så det funkar med nätkulturen idag, håhåjaja. (Aj, min höftled!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *