Expressens lilla försvarsdikt

Ulf Nilson har ju länge tagit seden dit han kommit och publicerat åsnetexter i åsnetidningen Expressen. Men igår slog han någon form av rekord och – som Andreas Gustavsson, redaktionschef på ETC Förlag uttryckte det – “slutligen omfamnade rasbiologin“. Detta har renderat tidningen en del uppmärksamhet, huvudsakligen inte överlycklig sådan. Men det är inte den jag tänkte blogga om.

Jag tänkte här belysa Expressens ställföreträdande ansvarige utgivare Per-Anders Brobergs försvarstal. Eller försvarsdikt. Eller försvarsrap. För det som han mailade som svar till Dagens Medias idoga försök att få tag på honom under dagen är inte en vanlig kommentar – det är något mer stiliserat, något mer tempostyrt. Eller vad säger ni;

Vad gäller tisdagskrönikan kan jag konstatera att jag som utgivare inte behöver dela Ulf Nilsons åsikter – det gör jag inte.

Ulf Nilsons åsikter behöver inte vara Expressens – det är de inte.

Men som utgivare kan jag ändå publicera Ulf Nilsons krönika – och det gjorde jag.”

Va? Det är ju rena ordlekar! Låt oss leka lite till med den skapande friheten och sånt och se om vi kan krama ur ännu mer konstnärlighet ur formuleringarna:

Tisdagsorden Ulf Nilsons presterar – de är ej samma som jag formulerar.

Tisdagsorden Ulf Nilson för fram – de är ej flisor från Expressens stam.

Men tisdagsorden från Ulfs penna – hör trots allt ert gnäll här hemma!”

Hm. Kanske inte så snyggt. Om vi kör på den minimalistiska stilen då?

Inte som expressen, inte som jag.

Som Ulf, i Expressen. Varje tisdag”

Lite yxigt, även det. Skitsamma. Ursprungsverket var bäst.
Go Per-Anders – mer sånhär språklig briljans och jag glömmer att läsa vad du egentligen skriver helt nästa gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *