Ny självmördare på Flashback – då räddar forumet hans liv

Kommer ni ihåg när 21-åriga Markus beslutade sig för att ta sitt liv, och dokumentera det på Flashback? Följderna blev att självmord på internet diskuterades, den stora svenska ensamheten diskuterades, och Flashback diskuterades. Mest det sistnämnda. I början tävlade dags- och kvällstidningsskribenterna om att fördöma forumet eftersom en handfull av de tusentals skribenterna i tråden hade raljerat över Markus självmordsplaner, och t.o.m uppmuntrat honom. Vilket naturligtvis är hemskt. Men i det här fallet fick alldeles för stora proportioner – de allra flesta hade reagerat som folk gör mest, uppmanat honom att låta bli och visat stor sympati.

Nu, inatt, var det nära att hända igen. Klockan halv fem startade användaren Im-faceless tråden Självmord där han deklarerade att han hällt i sig nog med läkemedel och sprit för att söva stora delar av Norrbotten. Detta är, i en anmärkningsvärd sidnot, inte första gången någon diskuterat självmord på Flashback sedan Markus genomförde sitt – han verkar tvärtom ha startat en 2010 års unge Werthersk trend.

Nå. I denna tråd gick det inte som han planerat. Användarna Obscen och Capa fick ur honom hans telefonnummer, ringde (oberoende av varandra) honom och pratade länge och väl om allt möjligt. Och därefter ringde båda polisen – som trots trådstartarens dolda nummer fick tag i hans adress, åkte dit – och kunde hämta en omtöcknad men levande självmordskandidat därifrån. Två användare på Flashback räddade en tredjes liv.

Jag inväntar kvällstidningarnas optimistiska glada löpsedlar och demonskribenternas lugna och samlade ord om hur internet får människor att bry sig mer om varandra.

UPDATE:
Enligt Flashbackanvändaren Sneakarn dog tyvärr Johan, som han enligt samma källa hette, på väg till sjukhuset. Sneakarn har inte uttalat sig tidigare i tråden, och har därmed låg trovärdighet, men det är ändå rakast att utgå från att han talar sanning.

Tungt. Ännu ett dödsbud. Mina tankar går till honom och hans familj och vänner.

Men på den ljusa sidan, om det finns någon i fall som detta, strålar iallafall vetskapen om att Flashback bevisat att det inte är ett forum befolkat av enbart dödsnaziknarkare som vill se kattungar brinna. Det finns godhet också där, massor av godhet. Vi bör komma ihåg det.

UPDATE IGEN:
Han dog, vilket kommentaren “A” påminde mig om, alltså egentligen inte. Användaren Sneakarn är mest största sannolikhet bara ett troll.

11 reaktioner till “Ny självmördare på Flashback – då räddar forumet hans liv”

  1. Det var väl knappast forumet i sig som agerade (den här gången heller) utan människorna som just vid den tidpunkten befolkade det. Trots att killen (enligt dina uppgifter) inte överlevde är det trevlig läsning att det fanns personer som tidigt lyckades skapa kontakt och tog honom på allvar. Visst, det finns en hel del godhet även på Flashback. Men det egentligen är detta inte en fråga om att vara god eller ond. Det är en fråga om hur vi alla och envar måste ta ansvar för att vi lever i en verklighet där internet och det fysiska rummet utgör delar av samma enhet.

    Det anmärkningsvärda i fallet med Markus är egentligen inte alls att han valde att sända sitt självmord live på internet. Inte heller att han involverade andra i sitt val att avsluta sitt liv. Att försöka ta sitt liv och samtidigt kommunicera ut till andra vad man är i färd att göra är inte något nytt – det har tidigare skett via telefon, brev eller svajandes från ett hustak. Det anmärkningsvärda var faktiskt inte heller de osmakliga (dock förhållandevis få) personer som hejade på honom, som hånade och senare förminskade och förlöjligade. Nej, det anmärkningsvärda i händelsen var att det initialt var så få som tog honom på allvar. Så få som verkligen lyssnade och tog in vad han skev. Det anmärkningsvärda var att Markus, där och då, inte var intressesant som en verklig person. Istället för att ta in det man såg via den riggade kameran uppehöll sig folk med att försöka avslöja honom som ett troll/uppmärksamhetshora. Detta är anmärkningsvärt!

    Ja, jag vet att det passerar horder av troll på Flashback dagligen. Ja, jag vet att det finns mängder av människor som fejkar självmord på nätet. Denna kunskap tillsammans med den tragiska händelsen med Markus gör det extra tydligt att nätets frekventa skiftande mellan att vara fiktion och verklighet gör något med oss. Det påverkar våra handlingar, det påverkar våra val. Ska vi ta det från början kan man fundera en stund på varför någon överhuvudtaget klickar in sig på en tråd som heter “Hängning”. Vad är motivet liksom? Är man genuint intresserad av att diskutera temat Hängning – eller är man på småviltsjakt i hopp om att kunna avslöja ytterligare ett troll i snårskogen – eller är det kanske så att man på riktigt vill vara med och bevittna en hängning? Jag har svårt att ta till mig de som påstår att det bara passerade, ramlade in av en slump (på så vis som vi passerar varandra i det fysiska rummet). Det krävs en aktiv handling, ett medvetet val att klicka in sig på ett forum med just den titeln – eller vilken titel som helst för den delen. Intresset styr.

    Det handlar som sagt inte om att var ond eller god. Det handlar om att etik, moral och eget ansvar gäller. Även på nätet.

  2. Han dog INTE. Capa (en av de 2 som hjälpte killen) sa att han INTE heter Johan och har även varit i kontakt med killen via sms idag och han lever. Sneakarn försöker bara få uppmärksamhet och därför är det lika bra att du tar bort din update.

  3. Obscen här. Jag vill verkligen förtydliga att namnet som framkommit är helt fel, men även att Im-faceless och jag har hållt SMS kontakt idag och att han inte alls är död.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *