En närläsning av de 3 000 första kommentarerna på Jimmy Durmaz Instagraminlägg

En som heter Jon Andersson var hygglig och hjälpte mig få fram en arkiverad databas som innehöll alla 39 000 kommentarer på fotbollsspelaren Jimmy Durmaz senaste Instagraminlägg. Han beskriver det som att han “hämtade ner dem genom anropa endpointen som laddar in mer kommentarer på instagram-siten, (och) efter några rate-limits så sparade jag ner resultatet”.

Med hjälp av detta dokument har jag kunnat gå igenom de 3 000 första kommentarerna på Durmaz Instagrambild. Databasen skapades emellertid vid lunchtid i dag måndag, varför kommentarer som tagits bort dessförinnan inte finns med. Eftersom det är ett helt dygn efter att Svenska fotbollförbundet gått ut med att de ska polisanmäla hoten kan de kommentarer vars innehåll varit värst rimligen alltså tänkas ha raderats innan de fastnade i min databas. Dessa kan uppskattas till mellan 500 och 1000 kommentarer. Polisen säger i dag i Aftonbladet att 2 000–3 000 kommentarer på Instagram räknas som kränkande, och de har inlett en förundersökning. Bilden ni får i denna genomgång ska alltså inte betraktas som ett facit, och kompletteras med andra skärmdumpssamlingar och vittnesmål om hat och hot. Mer om det nedan.

Hur som helst, Durmaz publicerar sitt inlägg på Instagram på eftermiddagen den 23 juni, och får den första kommentaren klockan 16:41:57. Den lyder “Stort Lycka till brorsan”. 60 sådana här kommentarer följer: vänskapliga, peppande, glada. Runt klockan 21.52 gör Durmaz sin olycksaliga tackling, vilket följs av den första upprörda kommentaren i hans kommentarsfält: “Idiot!!!”, skrivet klockan 21.53.16 av en användare med svenskt användarnamn som följer 503 personer och som har 955 följare.

Så här ser kommentarerna som följer ut, och då är det bara de som hunnit skrivas fram till 21.54.39. Det är bara för att ge er en känsla av hur det ser ut i kommentarfältet de allra första minuterna.

Samtliga dessa kommentarer är skrivna av konton som vid en snabb anblick förefaller autentiska, och som tillhör unga svenska män och pojkar. En och annan utländsk användare förekommer, men även de verkar autentiska. Ett par tre konton har skrivit fler kommentarer än en, men inte mer än tre.

I samma sekund som händelseförloppet utspelar sig på teve kommer alltså de första kommentarerna in på Durmaz Instagramkonto, och de kommer från till synes autentiska konton. Vreden verkar vara organisk: svensk på riktigt, i brist på bättre ord.

Sedan, i mitt urval, kommer följande kommentarer som man kan klassificera som rasistiska, och som skrivits av människor som verkar autentiska, in. Samtliga har det gemensamt att de återigen skrivits av unga män och pojkar.

De lyder enligt följande:

21.54.47: LANDSFÖRRÄDARE
21.55.00: Är du ens svensk
21.56.31: Åk hem din jävla sopa
21.58.40: Dra hem!
21.58.54: Jävla sopa är du, bergsturk
21.59.27: Tack för inget din inkvoterade jävla skäggiga sopa! Dra åt helvete!!!
22.00.26: O du är fan inte Sverige
22.00.28: Så jävla värdelös klarar inte av närkamper för fem öre skicka hem dig själv för Sveriges skull
22.00.29: Åk hem
22.01.00: Äru svensk eller???
22.01.40: Du är så jävla kass din fitta!!! Raka av det där jävla äckliga IS-skägget!!!!!!!!
22.01.50: Landsförrädare
22.02.16: Betala Tyskland bra till isis eller ??
22.02.18: Ska fan skicka hem dig i en flyttkartong din jävla sopa, du är hemsk
22.02.29: #sd2018🇸🇪
22.02.45: Åk hem snälla

Vid det här laget har det gått nio minuter sedan tacklingen och ytterligare ungefär 600 kommentarer har publicerats i kommentarsfältet. Av dem är det ovanstående de jag själv hittar som är direkt rasistiska, på ett eller annat sätt. (Kommentarer om att rösta på SD klassificerar jag som rasistiska med anledning av att de inte rimligen i sammanhanget kan handla om något annat än att peka ut Durmaz som icke-svensk och just därför icke önskvärd.)

Övriga är allt mellan irriterande till – med ganska stor marginal – direkt hatiska, om än inte med en glasklar rasistisk överton. Många kommentarer är öppet homofobiska och sexistiska. “Bög” och “fitta” är återkommande skällsord. Ännu ett urdrag, bara så att ni ska förstå hur det ser ut:

Vid 22.04 börjar det emellertid komma in kommentarer som ger Durmaz stöd, även om de fortfarande är i klar minoritet. Det är också ganska många utländska kommentarer, skrivna på framför allt spanska och turkiska. De konton jag klickar upp för att granska ser alltjämt autentiska ut. Vi fortsätter med de kommentarer som är glasklart rasistiska:

22.05.17: Din jävla idiot hur fan kan du dra en jävla glidtackling 6 cm från strafflinjen. Jag har redan bokat flygbiljett hem för dig
22.06.21: Hur fan går det an? Ta av tröjan, du är inte svensk
22.06.25: Cykla hem t din hemland
22.07.14: SD2018
22.11.20: Vafan gör du ens i Svenska landslaget du är inte ens svensk
22.12.48: Ta snabbaste flyget hem hoppas man aldrig ser dig på en fotbollsplan
22.14.11: Raka av d där fula skägget och ta först flygg hem
22.17.44: Där vann ju fan SD valet
22.19.01: Och där vann SD valet #Jimmy Dumbass
22.21.07: Förhelvete , spela med Turkiet istället idiot
22.21.08: Borde han inte utvisas från Sverige efter detta
22.21.31: Glöm inte att det är val i år #SD2k18

Drygt 1 200 kommentarer har vid det här laget publicerats sedan tacklingen, och de flesta är nu antingen svar på tidigare publicerade kommentarer, allmänt tramsande eller stöd riktat till Durmaz. Hatet har blivit en minoritet av kommentarerna, men finns fortfarande kvar och det dyker emellanåt också upp i dialogen som uppstår när människor svarar på kommentarer och därmed bildar trådar.

Bilden av att hatvågen är över blir ännu starkare efter ungefär 2 000 skrivna kommentarer, vid klockan 22.40. Nu ser kommentarsfältet ut ungefär så här:

Jag läste ytterligare 1 000 kommentarer, och i dem förblev stämningen mycket mindre hatisk och mer stödjande.

En annan detalj. När klockan är 22.46 publicerar Twitterkontot @woridcupupdates en tweet om att Durmaz fått nästan 3 000 kommentarer. I det arkiv över kommentarer jag har tillgång till är antalet drygt 2 150.

https://twitter.com/WorIdCupUpdates/status/1010625114029875201

Det här kontot är inte officiellt, och bär ett kännetecken för konton som ofta är dubiösa som källor betraktade: det har ett i istället för L i ordet “world” i användarnamnet. Kan det ändå stämma att det vid tidpunkten för tweeten i fråga fanns nästan 3 000 kommentarer på Durmaz Instagrambild? Ja, det tror jag. Jämför med en skärmdump daterad 23.14:

https://twitter.com/ZagrosHama/status/1010632190596657153

Här står det att det vid tillfället fanns 3 944 kommentarer på fotot. I mitt arkiv finns det vid samma tidpunkt bara drygt 3 150 kommentarer. Med andra ord har runt 800 kommentarer sannolikt raderats sedan dess.

Slutsatser. Jag har gått igenom de första 3 000 av de 39 000 kommentarer som skrivits på Jimmy Durmaz då senast publicerade Instagrambild med start kvällen den 23 juni.

 • Durmaz har definitivt utsatts för hundratals om inte till och med tusentals hatiska kommentarer.
 • Särskilt de första drygt 1 000 kommentarerna är på skalan mellan upprörda, förbannade och hatiska, och använder sig av grovt nedsättande och inte sällan sexistiska och homofoba skällsord. De kommentarer som – i min databas, med mina ögon, i min definition – kan betraktas som rasistiska är ett drygt 30-tal. I dokumentet har jag inte sett några hot.
 • Kommentarerna har genomgående skrivits av unga, svenska män med till synes autentiska konton. De verkar också autentiska i och med när och hur de dyker upp i kommentarsfältet. Andra språk som förekommit i kommentarsfältet är framför allt spanska och turkiska, och de kommentarerna har jag inte läst. Det verkar inte som att en trollfabrik eller rasistisk kampanj ligger bakom hatet mot Durmaz.
 • Så mycket som 800 kommentarer kan ha raderats av antingen Durmaz (eller den som hanterar hans Instagramkonto) eller deras författare själva, mellan det att de skrevs och att databasen mitt inlägg bygger på skapades, vid lunchtid idag måndag. För att få en uppfattning av hur de kan ha sett ut rekommenderas bland annat det här blogginlägget eller skärmdumparna som publicerades på Twitter samma kväll, där ytterligare ett 30-tal kommentarer som definitivt är rasistiska men inte finns med i min databas finns bevarade.

Denna databas kan du själv ladda ner och gå igenom här, om du vill dubbelkolla det jag hittat eller sortera på något annat sätt. Notera tidsskillnaden i kommentarernas timestamps – de ligger av någon anledning två timmar före.

30 reaktioner till “En närläsning av de 3 000 första kommentarerna på Jimmy Durmaz Instagraminlägg”

   1. Jag är ingen expert, men vad jag vet är det inte tillåtet att ha en privat databas med 39 000 namn. Alla dessa personer har accepterat ett användaravtal som säger att endast Instagram får hålla på deras personuppgifter.

    1. Skapar man ett instagramkonto har man samtidigt godkänt att ens konto, kommentarer och bilder är offentliga för alla. Så jo, det är fullt tillåtet. En kommentar och ett användarnamn är inga personuppgifter. Är man dum nog att ha sitt eget namn som användarnamn får man skylla sig själv.

     1. Inte heller jag är någon expert, men det är inte lagligt att samla information som kan knytas till en enskild person (vilket användarnamn kan göra). Däremot är ju informationen redan tillgänglig för den som loggar in på instagram så det borde väl inte klassas som ”hemligt”? Skillnad på offentlig info mot ex att samla in och publicera folks politiska åsikt eller dylikt.

 1. Bra sammanfattning, vi får se vad polisens förundersökning brinner, ingen ska behöva utsättas för hot&hat oavsett bakgrund.
  En fråga bara:
  ”Vi fortsätter med de kommentarer som är glasklart rasistiska:
  22.05.17: Din jävla idiot hur fan kan du dra en jävla glidtackling 6 cm från strafflinjen. Jag har redan bokat flygbiljett hem för dig”
  Vad är det rasistiska i den här kommentaren. Jag tolkar det som skribenten köpt flygbiljett för Durmaz hem till Sverige, för att släppa se honom i ödesmatchen mot Mexico, jag tolkar det inte rasistisk als. Dessutom är du en idiot när du glidtaklar strax utanför 16 när det är 30 sekunder kvar, oavsett hudfärg.
  Trevlig kväll

 2. Frågan är om inte @woridcupupdates på något vis är samma konto som @WorIdCupUpdates. Jag ser då ingen skillnad på innehåll. Kanske har kontot tillhört en lurendrejare, men att Twitter har tagit ifrån denne kontot och kopplat det till det äkta kontot.

 3. Som tidigare nämnts så tror jag du kan stryka många av “åk hem”-kommentarerna från din rasistiska lista då de nog syftar på att han ska åka hem från VM och inte spela mer

 4. “Sluta med fotboll” och “Fuck you” är hatkommentarer..? Snälla någon. Att du ens klarar dig i livet är ju gåta.

   1. Alternativt: “I heard you like hatkommentars so I put a hatkommentar about hatkommentars in your article about hatkommentars!”

 5. Alltså det var väl onödigt att undersöka?
  Vi var ju överens om att det var en högerextrem rasistisk påverkansoperation eller Trump och kanske Putin?
  Och så kommer du och UNDERSÖKER!!!!

 6. Det är intressant att en del här hävdar att det Werner har gjort skulle bryta mot GDPR som ju ersatte PUL.
  Förmodligen samma typer som låg bakom det nazistiska Gangrapeswedens register över drygt 80000 individer, såväl offentliga som privata personer.

  Samma typer förringar de oförskämdheter som faktiskt förekommer.

  Sedan kan ju påpekas att det faktiskt fattas minst 800 vilket innebär att en moderator som till skillnad från de på bl.a. det nazistiska Samhällsnytt har vett att sköta sitt jobb.

  1. “…nazistiska Samhällsnytt”….

   Det där med att kalla invandringsrealister för nazister funkar inte längre.
   Jag tyckte du borde få veta det.

  2. Jag konstaterade för något dygn sedan att det kriminella register Gangrapesweden har upprättat i strid med den Personuppgiftslag PUL som 2018-05-25 ersattes av GDPR numera ligger på det nazistiska Nordfront. Förmodligen även på Granskning Sverige AB, en trollfabrik som skapades av åtminstone en nazist + förmodligen ett antal typer från Sverigedemokraterna. Likväl är det intressant att ser att ingen av dessa “invandringskritiker” med ett ord har nämnt Gangrapeswedens olagliga verksamhet.

   1. Har det avkunnats dom om huruvida Gangrapeswedens verksamhet var olaglig? Svaret är nej. Därmed har du inget kött på benen. Polisanmäl om du är så säker på din sak.

    Du vill se på huruvida alla betett sig korrekt mot de tiotusentals som kommer varje. Jag vill stoppa flödet för vi har inte råd.

    Så enkelt är det.

    1. Det är polisanmält redan 2017, men observera att då det gäller drygt 80000 individer lär det hela ta lite tid.
     Som sagt, det är ju nazister bakom Nordfront och därmed även Granskning Sverige AB.
     Den har f.ö. inget att göra med invandring utan är en ren lista av den typ nazisterna upprättade på 1930-talet över politiska motståndare m.fl.

 7. Det är polisanmält redan 2017, men observera att då det gäller drygt 80000 individer lär det hela ta lite tid.
  Som sagt, det är ju nazister bakom Nordfront och därmed även Granskning Sverige AB.

  Den har f.ö. inget att göra med invandring utan är en ren lista av den typ nazisterna upprättade på 1930-talet över politiska motståndare m.fl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *