Det bästa jag gjort

Min karriär, det vill säga den inledande och fortfarande pågående första fasen av den, har innehållit en hel del omkringskuttande. Jag har skrivit än här, än där, och plötsligt gjort radio. Allt som allt finns mina “verk” utspridda på ett flertal olika platser, ibland svåråtkomliga och gömda. Jag har länge tänkt att jag borde samla något av det jag är som mest stolt över. Inte bara för min egen skull, utan också för att kunna peka på något när frågan om vad jag egentligen är intresserad av dyker upp. Nu är det dags för den samlingen. Låt oss börja i kronologisk ordning, på…

Kwasbeb.se

Ja, här alltså. Själva startskottet till den väg jag nu vandrar ljöd egentligen sommaren 2011, när jag inledde min artikelserie Internets största mysterier. Det var då jag upptäckte att ett enormt fält av intressanta storys låg såväl oupptäckta som fascinerande på nätets havsbotten och bara väntade på att bli återgivna.

Det är särskilt tre texter från de veckorna jag vill framhålla. Dels den om Marble Hornets, Teds Caving Page och The Dionaea House, en kortfattad sammanfattning av varför spökhistorier funkar så bra på nätet, fylld av glimrande exempel jag verkligen vill rekommendera alla. Vidare berättelsen om Kimmo Alm, den okände men hatade svensken som fick 4chan emot sig, och slutligen texten om nätets motsvarighet till Klintbergare och hur och varför de sprids.

Det var också denna artikelserie som slutade i mitt första besök på…

Nyheter24

Här bloggade jag under en period sensommaren/hösten 2011. Det blev mestadels länktips och roliga filmer på den bloggen, men något längre hann jag också med – till exempel en kritisk jämförelse mellan memerna Nope, Chuck Testa och planking, en beskrivning av och och konvertering till Inglipismen, en lista på nätets fem roligaste uppläsningar av felstavad skit, lite mer om nätburna urban legends (alltså creepypasta) samt en sedemera ofta länkad lista på Flashbacks 10 roligaste trådar.

Bloggandet på Nyheter24 blev emellertid kort, eftersom jag under hösten 2011 också var med och startade…

Ajour

Morgonen som nyhetsbloggen Ajour hade sin lansering var två av grundarna, Emanuel och Johan, med i Nyhetsmorgon på TV4 för att presentera den. Jag kunde stolt se min text om de kusliga dockorna kända som reborn babies scrollas igenom på teven.

Sedan utbröt en häftig debatt om huruvida vi var självgoda idioter eller ej, men det hör inte riktigt hit. I stället vill jag berätta om de texter jag känner mig stoltast med – om hur Bahrain uppför sig mot sina invånare på Twitter, om hur ordet Santorum började stå för skummig analsexvätska, om hur en klurig kod drog folkmassor i New York samt hur jag sade farväl till en Facebook-kompis som blev obehaglig överraskning.

Kring det nya året 2012 stod det sedan klart att en av mina drömmar skulle uppfyllas, att jag fått jobb på…

Sveriges Radio

Ack, de fula men charmiga korridorerna som flyter genom Radiohuset som vener, så jag saknar er ännu! Mellan att jag, med låtsat viktiga platser att gå till, svepte runt i huset i jakt på att starspotta typ Ingvar Storm, hann jag dock faktiskt också göra lite radio. Till exempel berättade jag om nätspöket Slender Man, om musiksatt politisk satir på nätet och om den då stigande stjärnan på Youtubehimlen Bianca Kronlöf.

Tyvärr tog projekttiden för min arbetsplats, nyhetskanalen Alltid Nyheter, slut och jag gick ut som frilansare igen. Men knappt hann jag vänja mig förrän jag återigen plockades upp av…

Nyheter24

Och den här gången som fast anställd nätreporter. Och boy, gjorde jag mycket roliga saker. Intervjuserien med olika Flashback-användare blev omdiskuterad i DN, avslöjandet om polisrazzian mot PRQ, det efterföljande rabaldret om vem som egentligen ägde domänen Myndigheter.se samt min uppläxning av okunniga medier som ändå bladdrade om Anonymous var tidiga nöjesupplevelser.

Därefter förklarade jag hur pedofilgänget bakom tragedin Amanda Todd såg ut, berättade om 20-åriga Haley som blev offer för 4chan och beskrev bråket mellan Gawker och Reddit. Även den mystiska historien om mannen som blev tevespelsförföljd av trädgårdstomtar hanns med.

Under rubriken “Nätet då och nu” fick jag möjlighet att intervjua alla möjliga spännande nätlegender. Till exempel David Firth, mannen bakom Salad Fingers, skaparna av klassikerfilmen Ansiktsburk och snubben bakom filmen som sedan fick namnet Techno Viking. Samtal med de som blev besvikna över att världen inte gick under i december förra året hängde med av bara farten. För att inte tala om monsteravhandlingen om Weird Twitter, den kanske längsta texten om det minsta fenomenet jag någonsin skrivit. Vilket leder oss till…

 I dag.

För, tja, det är väl det. Eller nej, det är det inte. Mycket annat som jag tycker jag gjort bra finns att prata om, men här är affischnamnen så att säga. Som frilans har jag också beskrivit den gemensamma ensamhet jag ser i ett vrak respektive i Voyager 1 (ursp.publ. i Miss World),  Youtube-fenomenet Reply Girls (ursp.publ. i Medierna i P1), en löpande bevakning av vad som händer på nätet för SR-bloggen Medieormen samt ett och annat inhopp i P3-programmet Morgonpasset.

Framtiden håller mycket roligt bakom ryggen. Jag hoppas få möjlighet att genomföra det mesta av de planer som just nu formas. Förhoppningsvis finns möjligheten att nästa år göra en liknande sammanfattning då.

Det är bara att börja jobba för att den ska bli av.

En kommentar till “Det bästa jag gjort”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *