Om mig – på svenska

Jag heter Jack Werner och är frilansjournalist. Det jag gör i dag är att föreläsa om källkritik på sociala medier, skriva om felaktigheter på internet och hur vi kan motarbeta eller bemöta dem, och podda om spökhistorier. Men för att åstadkomma något av en sammanhängande biografi började jag direkt efter gymnasiet som PR-ansvarig för projektet Fotboll Online för produktionsbolaget Amok Studios, där jag spred information om och gjorde reklam för TV-programmet Fotboll Online på TV4 Sport. Därifrån gick jag vidare som bokklubbschef på bokförlaget Kalla Kulor, efter vilket jag blev redaktör och PR-ansvarig på hemsidan Lista.se, bildad under aktiebolaget AB Svenska Listor med mig själv som en av grundarna. Därefter en vända med arbete på PR- och mediabyrån Bloggbyrån, eget bloggande såväl som på Nyheter24 och under hösten 2011, frilansskrivande och arbete med nyhetsbloggen Ajour. Allt pausades när jag i mitten av januari 2012 klev på rollen som sociala medier-korrespondent på SR Alltid Nyheter, för att återupptas när kanalens experimentperiod var över i slutet av maj samma år. Efter en sommar av frilansande, såväl för SR-bloggen Medieormen som för P1-programmet Medierna och ett roligt knäck för det nu pausade magasinet Miss World, fick jag ett telefonsamtal från Ehsan Fadakar, chefredaktör på Nyheter24. I augusti steg jag på som heltidsanställd internetreporter där, och var samtidigt med i säsong två av programmet P3 Browser. Jag lämnade Nyheter24 i januari 2013, och var sedan en tid frilansjournalist för att i maj samma år börja på Metro som sociala medier-redaktör.

Metro blev min bästa arbetsplats dittills, såväl på det personliga som på det professionella planet. I oktober 2013 skrev jag en ganska uppmärksammad artikel om fejkpersonan Veronika Larsson, en artikel som enligt uppgift var Metros längsta någonsin och som resulterade i ett fint hedersomnämnande från Guldspadejuryn. Våren 2014, efter att ha fått en idé av att ha skrivit en artikel om ett påhittat men ändå mycket uppmärksammat mordfall på Facebook, startade jag och kollegorna Åsa Larsson och Linnea Jonjons satsningen Viralgranskaren. Hösten 2014 fick vi Stora journalistpriset i klassen Årets förnyare. I mars 2015 kom beskedet att jag lämnade Metro för Dagens industri och nysatsningen Di Digital, men det blev bara ett kort besök. I november samma år slutade jag på DI och satsade istället på en frilanskarriär. Under 2016 har jag dels varit krönikör för Metro och Medierna i P1, dels föreläst om källkritik och vandringssägner på sociala medier, och dels drivit en SR-podcast om spökhistorier. Sedan våren 2017 är jag en del i Stora journalistprisets jury.

Under min karriär har jag hjälpt till med TV-produktioner och föreläst inför skolklasser. Jag har skrivit artiklar och gjort radioreportage som hundratusentals människor läst och spritt. Jag har skickat ut pressreleaser och burit lådor. Jag har arrangerat fester och ringt tidningar, suttit och ringt säljsamtal i timmar och planerat projekttidslinjer. Jag har blivit intervjuad och intervjuat, fixat föreläsningar, artiklar och intervjuer åt såväl mig själv som åt andra. Jag har utformat och avtalat om informella såväl som officiella samarbeten. Jag har arbetat hårt.

Vilken nytta kan du ha av min hjälp? Det beror på. Är du…

…en person som med ljus och lykta söker en socialt kompetent frilansskribent som kan berätta om delar av nätet ingen ens kunnat föreställa sig finns? Att du inte hört av dig tidigare till mig kan bara innebära att du precis fått internet, så: grattis! Internet är jättekul! Hör av dig till mig nu. Jag kan skriva som jag t.ex skrivit om fräcka nätkupparom Google, om Flashback, om svenska bloggare och om 9/11 ur Youtubes perspektiv. Och mycket, mycket mer. Dessutom har jag bra radioröst, om det skulle behövas.

…en eller flera människor som behöver någon som förklarar hur källkritik på sociala medier fungerar på ett pedagogiskt och roligt sätt? Jag sätter ihop en föreläsning, kort eller lång, i ämnet och berättar lika gärna för er grupp som för dig i enrum. En sån föreläsning kan typ se ut som den jag hade på TedX Stockholm eller för ett gäng lärare på en fortbildningsdag arrangerad av Humanisterna.

…osäker på om jag kan passa in i ditt företag, men gillar mig och vill kolla bara för säkerhets skull? Hör alltid av dig! Jag är väldigt öppen för förslag och idéer, eftersom jag inte själv har någon färdig plan skriven i sten över vad jag vill ägna mitt liv åt.

Jag är egen företagare och kan därmed fakturera järnet, om det underlättar för dig. Även om jag är öppen för diskussioner kring mer eller mindre fast anställning. Mitt CV och referenser fås på begäran.

Jag finns på:
jack@kwasbeb.se
@kwasbeb
samt 0768784557

Hoppas vi hörs!

9 reaktioner till “Om mig – på svenska”

  1. Du har också fått en hel bloggbåsorkester på lotten.se att tuta indignerat till försvar. Många har försökt – få har lyckats, så sträck på dig!

    Över till allvar; lycka till!

  2. Hej Jack. Jag var på din föreläsning på Roslagsskolan i Norrtälje i måndags. En väldigt bra föreläsning! Nu på efterhand har jag haft mycket källkritik runt om ” Snö kuken i Göteborg” Min fråga till dig är då Stämmer detta? Svar uppskattas snarast MvH Jonas HA16B Rodengymnasiet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *