Min vecka 4: Första föreläsningsveckan och födelsedag

Denna veckas nätter tillbringade jag till största delen i andra sängar än den där hemma. Detta är nu inte fullt så jetsettigt som det låter: det beror på att min föreläsningstermin kickat igång på riktigt. Netto fem föreläsningar blev det på fyra olika orter. Den svaga ångest jag känt under januari månad, inför ett halvår jag hade känslan av skulle bli på tok för stressigt, har faktiskt tonat bort något. Jag tror jag mår sämre inför hektiska perioder än under dem, kanske för att de i likhet med regnoväder ibland kan se värre ut på håll. När man är under dem är det ju bara att huka sig och jobba på. Det brukar gå ganska bra.

Värt att nämna är också att min Spotifykonsumtion har förändrats lite, från att kretsa kring min spellista “Skandalöst osmaklig chillout” till att röra sig bland de olika Daily Mix-spellistorna Spotify sätter ihop till mig. De innehåller fingertoppskänsligt utvald hjärndöd musik i genren hissmusiksremix-av-American-Beauty-soundtracket, och det råkar vara det bästa jag vet.

Måndag. Veckan började med en taxiresa till TV4 för att prata om krimpoddar, planerat till den för morgonteve mycket bekväma tidpunkten 07.45. Inslaget kan ni se här:

Jag är i efterhand inte helt nöjd med mitt utseende: min skäggstubb är lite för Björnligan och håret lite för nyvaket. Men det var lite kul att få prata om krimpoddar, som ju är en av poddsveriges mest populära kategorier präglad av såväl innovativt berättande som etiska problem. Usch, nu låter jag som en sociala medier-expert igen.

Sedan bad jag herren i taxin köra mig till Solna för där skulle jag nämligen ha ett möte med personer med koppling projekt 2. Efter att ha suttit på ett fik och druckit te i någon timme blev klockan 10 och jag släntrade över till kontoret för mötet, där det som framkom lät bra. Det ska bli ett roligt arbete och det bästa med det är att deadlinen är framåt september, vilket betyder att det inte inympar mer krav i en redan fullpackad vår. På måndageftermiddagen tog jag en påpälsad springtur, och sedan vid 16-tiden hade jag ett skypemöte med projekt 3 som även det var likaledes roligt.

Tisdag. Klockan sju på morgonen gick tåget till Göteborg, där innovations- och forskningsprogrammet Medier & demokrati på Lindholmen Science Park arrangerade ett kostnadsfritt seminarium om faktagranskning inför året 2018. På tåget jobbade jag genom min föreläsning lite, och svarade sedan på en del mejl till Creepypodden. Seminariet var roligt och intressant inför en engagerad publik, inte minst eftersom jag fick träffa roliga Kristoffer Egeberg från Faktisk.no igen och dessutom göra en ny bekantskap med den norska medieforskaren Eli Skogerbø. Medier & demokrati satte ihop ett kort, sammanfattande filmklipp om seminariet, som ni kan se här:

Efter seminariet skulle jag vidare till nästa uppdragsgivare: folkhögskolan i Glimåkra. Glimåkra är en ort i Östra Göinge i Skåne som är så okänd att de på Lindholmen, som köpt min tågbiljett åt mig, förvirrat frågade om jag hade någon släkting där som jag skulle hälsa på. Jag satte jag mig på ett tåg till Lund och bytte där till ett annat tåg som egentligen skulle ha tagit mig till Osby men som i likhet med alla andra tåg i hela södra Sverige blev stående i över en timme för att ett program på någon dator i Malmö fått hicka. När vi till slut släpade oss fram till Osby hade jag sedan länge missat bussen till Glimåkra så Stefan från folkhögskolan fick komma och hämta mig med bil.

Framme var jag vid 22-tiden och då låg jag och tittade på Rick & Morty en stund innan jag somnade.

Onsdag. Efter en frukost i folkhögskolans matsal pysslade jag lite med föreläsningen jag skulle göra. Att livnära sig på att föreläsa är såklart ytterst lyxigt, och det enda problemet är att man riskerar tröttna på sin egen röst och bli så van vid att säga samma harang att man ibland kan komma på sig själv med att göra det på rutin. Lösningen är att bygga om föreläsningen då och då, utan att för den sakens skull ta bort det som gör den bra: de starkaste och mest illustrativa exempel på vad jag pratar om som jag samlat på mig under åren.

Föreläsningen blev ett rent nöje. Jag sammanfattade mina känslor i en tweet efteråt:

Publiken bestod av såväl seniorer, skolans kända gospelstudenter och svenskstuderande invandrare som personal. Det var den sortens människor som gör resten av min dag utmärkt vad den än bjuder på, och hoppas de på skolan också hade nytta av föreläsningen.

Efter en snabb lunch kördes jag av Stefan till tåget och så åkte jag hem, med tid för ett Skypemöte med projekt 3 på tåget.

Torsdag. Den här dagen var jag inte fullt så nöjd med. Planen var att skriva en krönika de första timmarna, vara klar vid elva, hinna ta en springtur innan lunch och sedan sortera mina fakturor och kvitton och cykla med dem till min revisor. Krönikan tog mycket längre tid att skriva än väntat, dock, och blev inte klar förrän ettiden. Det är frustrerande när det blir så men ingenting man kan skjuta sig i huvudet för. Krönikan läser ni här, och den handlar om de tröttsamma repetitiva, okunniga dragen i den välkomna debatt om journalistisk faktagranskning som kommit igång.

Sedan sprang jag min runda och åt lunch, varefter jag satte mig med alla papper och försökte få ordning på dem. Det tog ganska lång tid, och istället för att hinna cykla iväg till revisorn och sedan sitta och jobba hos vännerna på Tredje statsmakten en stund blev det att skicka pappren per post till min revisor och skynda till Stockholm C. Tåget till Nässjö gick vid sextiden och ombord satte jag ihop lite material till projekt 3. Väl framme gick jag till Hotell Högland, åt middag och ägnade ytterligare en stund åt att förbättra min föreläsning. Samtidigt drack jag en 18-årig Macallan. Och det är ju gott.

Fredag. På födelsedagsmorgonen ringde min pappa och hans familj och sjöng Järnavarianten av “Ja må du leva”, en meditativ repetition av meningen “Önskar på din födelsedag / fröjder av alla de slag / till Ditt behag” som utvecklats inom Waldorfskolan. Det var trevlig men de förstod inte att jag borstade tänderna samtidigt, utan trodde bara jag var så nyvaken att jag sluddrade väldigt mycket. Sedan blev jag hämtad av en kille som hette Tobias, som körde mig till Brinellgymnasiet i Nässjö. Där hade runt 500-600 lärare och annan skolpersonal samlats på en fortbildningsdag. Smålands-Tidningen var där också, och skrev en liten grej där jag blev både “viralgranskaren” i bestämd singularis (vilket är en vanlig missuppfattning, trots att mina gamla kollegor på Metro är minst lika mycket – om inte vid det här laget mer – viralgranskare än jag själv) och “internetexpert”…

smalandstid

Jag hade två föreläsningar, så att alla skulle få plats, och själv tycker jag den första gick allra bäst. Det var en sådan där alla konstpauser och röstlägen satt, varenda poäng och allvarsamhet, och jag var jättenöjd. Den andra hade nog gått lika bra om det inte var för åhörarnas kupp:

Jag kom verkligen av mig. Det var ju värt det, och fantastiskt fint av dem, men det gick ut över prestationen efteråt. Jag tappade orden och fick anstränga mig mycket mer för att fokusera. Hoppas de blev nöjda ändå.

Sedan åkte jag hem medan jag lyssnade på min kära mammas medverkan i Snedtänkt i P1 om svensk 60-talsteve. Väl framme handlade jag på Systemet för massa pengar för att kunna göra drinkar till mina vänner som kom över på en informellare födelsedagsgrej, som blev underbar och givetvis pågick mycket längre än den borde. För…

Lördag innebar nämligen också jobb. Något medtagen från kvällen innan släpade jag mig upp och åkte till Bromma, flög till Malmö (ombord på ett flyg med massa människor som jag misstänker var kända och skulle på något sorts kändisevenemang) och åkte sedan till Ystad. Där hade en privat plastikkirurgklinik en sorts kickoff, och på den gjorde jag en 90 minuter lång föreläsning om källkritik. Trots att det var precis efter lunch, och åhörarna alltså precis hade ätit varsin jättestor köttbit, somnade de inte och avstod till och med den kaffepaus som var inplanerad i mitten. Mycket imponerande! På tåget hem igen var planen att få lite jobb gjort men jag fick världens energidipp då så jag satt mest och stirrade framför mig och ansträngde mig för att inte bryta mitt nyårslöfte att sluta bita på naglarna.

Men sådana stunder får man väl också ha ibland. Och sålunda förlöpte min vecka 4.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *