Det vore roligare om… #2: amerikanska ungdomar visste vem Osama Bin Laden var

När den stora skäggiga ondingen i sydöst bet i gräset häromdagen hade många nätsvenskar roligt åt den version av skeendet som Kissie, ordföranden för organisationen Okunniga Svenska Tonåringar (OST), publicerade på sin blogg. Personligen har jag ju avgett ett löfte att inte besöka hennes blogg, varför jag inte heller kan återge höjdpunkterna ur hennes text, men jag är övertygad om att den är värd sina svettiga minuter av andrahandspinsamhet. Vad jag idag kan avslöja är att vi svenskar ska vara jävligt glada för att vår lägstanivå är så förhållandevis hög: Twitter har nämligen på sistone blivit översvämmad av amerikanska tonåringars högljudda frågor om vem Osama Bin Laden egentligen är. Kul va? Det visar sig alltså att kunskapsluckorna vi beklagat oss över hos Kissie, d.v.s vad Osama gjort, huruvida USA har dödsstraff eller ej samt hur man inte särskriver när man formulerar ovanstående, framstår som rena Mattias Gardell-avhandlingen i jämförelse med den basala nivå av total urblåsthet som den nya generationen i vårt stora grannland i väst uppvisar.

Nå, att kids i USA vet mindre om omvärlden är den genomsnittsliga svenska husspindeln är ju nu ändå inget nytt. Och att döma hela det där fetmarika landet efter dess mest korkade och högljudda folkgrupp (dess tonåringar) är också den största öppna dörren som iöverhuvudtaget gått att slå in sedan SD:s pressekreterare Linus Bylund bortförklarade Jimmie Åkessons dåliga medverkan i en BBC-intervju med “Det är alltid tufft att uttrycka sig på sitt andraspråk”.

Men det är ändå svårt att hålla sig undan. Amerikanska soldater, ofta i samma ålder som tonåringarna som stod svarslösa på Twitter i måndags, har letat efter Osama i tio år. Det vill säga sedan han gjorde sig ansvarig för det största nationella traumat som inträffat i USA i modern tid. Man kan tycka att det borde vara ett bekant ansikte för alla. Men det är klart, republikanerna fortsätter ju vara stora i USA och en av deras företrädare är ju Sarah Palin, inrikes- och utrikespolitisk expert. Och det faktum att 20% av den amerikanska befolkningen för blott tio år sedan trodde att solen snurrade runt jorden och inte tvärtom är också talande. För att inte tala om att 25% av 1200 tillfrågade amerikanska 17-åringar inte kunde identifiera Hitler när de såg honom. Att 11% av de tillfrågade amerikanska ungdomarna i en National Geographic-undersökning inte kunde peka ut USA på en karta är också lite talande.

Jag vet inte. Ibland blir man bara lite rädd. Naturligtvis kan man hävda att stora delar av svenska ungdomar inte heller skulle kunna svara på många av ovanstående frågor, och självklart kan det hända att många av dessa undersökningar och youtubefilmer är vinklade. Men när ett stort jävla monsterland skickar avrättningspatruller och dödar en obeväpnad man som inte gjorde motstånd, och befolkningen sedan hurrar och festar för att fira det… då kan man önska att de hade ett folk där en god allmänbildning var lättare att hitta hos genomsnittsinvånaren än ett automatvapen.

Jag menar…

5 reaktioner till “Det vore roligare om… #2: amerikanska ungdomar visste vem Osama Bin Laden var”

 1. Det faktum att ungdomar, och vuxna, i USA har en så amerikocentrisk världsbild är inte bara källa till en utbredd okunskap om omvärlden, utan även en källa till en omåttlig grad av ignorans för vad resten av världen tycker, tänker och känner.

  Jag var i Tysklad under fotbolls-VM 2006 och efter inmundigande av några enliters dunkel Bier på Hofbräuhaus i München, hamnade jag och mina vänner på en bar där vi gjorde sällskap med tre amerikanska tjejer. Efter en stunds artighetsfraser frågade jag rätt ut hur det kändes att komma från världens mest hatade land, och de berättade att en av de lärdomar de chockerat hade tillskansat sig under sin resa genom Europa var just det faktum att alla de träffat hatade USA.

  Det amerikanska folket lever i illusionen att de även för omvärlden är frihetens och demokratins fanbärare. De inser inte att GWBushs två presidentperioder, med krig för olja baserat på lögner om massförstörelsevapen, urholkade USA:s trovärdighet till den grad att de enda länder, förutom lillebror GB, som ville vara med i “the Coalition of the Willing” var tunga geopolitiska pjäser som Marshallöarna och Micronesien.

  Nu är ju det amerikanska folkets dumhet och brist på självinsikt inte deras fel. Göds man via medier en helt onyanserad bild av sitt lands präktighet, och går i en skola som misslyckas med att lära 25% av sina elever den högst basala kunskapen som krävs för att addera kostnaden för läsk, pommes frites och hamburgare för att sedemera kunna räkna ut vad lunchen kostar, så kan vi som de facto har gått i en fungerande skola och utvecklat någon form kritiskt tänkande inte kräva att de ska göra detsamma.

  Det läskiga i det hela är att USA i denna fårhjord hittar de människor som röstar fram presidenter. Människor som på riktigt tror att jorden är 6000 år gammal, som menar att homosexualitet är en synd, som tillskansar sig sina nyheter via Fox News, som utan att förfäras lyssnar på människor som Ann Coulter och som tycker det är rätt att bomba abortklinker, är samma människor som röstar fram världens mäktigaste man.

  The land of the free, the home of the brave.

  1. Vadå, menar du att USA inte är det landet som Skavlan kommer ifrån, det med massa olja och fjordar?

 2. “Amerikanska soldater, ofta i samma ålder som tonåringarna som stod svarslösa på Twitter i måndags, har letat efter Osama i tio år.”

  Du menar alltså att amerikanerna inledningsvis använde sig av barnsoldater?

  13-19 – 10 = 3-9

  Du borde se över formuleringsförmågan innan du börjar raljera över obildade amerikaner.

  1. Det är roligt när folk ger sig fan på att misstolka en så mycket som möjligt, och sen ändå bara kommer upp med något löjlig framkrystat syftningsfel. Jag menar, varför slår du inte på stora trumman och tolkar min blogg som att jag är knarkarvåldtäktsman och nazistbidragstagare på en gång, om du nu letar efter någon att bli riktigt irriterad på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *