Sjunken skönhet vid Södermälarstrand

På en promenad förbi Södermälarstrand i helgen upptäckte jag att båten Siljan under någon av de senaste blåsiga veckorna gått en ledsam halvdöd till mötes. Herman Gruber, f.d kajansvarig för Södermälarstrand i Stockholms Skeppsförening, berättar över telefon att hon varit i detta skick i åtminstone fyra veckor.

Skeppet Siljan, byggd och sjösatt 1943 på varvet Knipple i Göteborg, har enligt internätet varit i blåsväder (pun attempted) åtminstone en gång tidigare, i februari 2005, och då på ett väldigt liknande sätt:

Fram till 1963 användes Siljan i yrkesfiske på västkusten, och ägdes av en Algot Hagen bosatt i Knipple. 1963 köptes hon av Helmer Karlsson och Ivar Skarland och användes då för trålfiske på Nordsjön vintertid, och krabbfiske utanför Danska kusten sommartid.

1976 övertogs Siljan av tre stockholmare och seglades sedan hit, till Södermälarstrand. Hon valdes in i Stockholms Skeppsförening i augusti samma år. Under en tioårsperiod restaurerades sedan skeppet för att kunna användas i dykeriverksamhet, men när en ny ägare tog över Siljan 1990 bordlades de planerna.

Herman Gruber berättar att Stockholms hamn har någon försäkringsform för båtarna i Stockholm som inte de i Stockholms Skeppsförening har något med att göra, men att Siljan nu inte kommer ligga kvar här.

You had a good run!

En kommentar till “Sjunken skönhet vid Södermälarstrand”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *