Det vore roligare om… #1: Svenska sedelmotiv

Härmed introducerar jag en ny kategori inlägg på bloggen: Det vore roligare om…, en avdelning där jag kan låta min fantasi spinna lite på aktuella händelser och framställa en egen idé av hur saker och ting kunde få ske och utformas.

Nån Per-Anders jag inte vet vem det är.

Jag börjar med dagens beslut att sätta bl.a Astrid, Dag och Greta på de nya sedlarna (däribland en 200-lapp som framöver kommer få min dagliga konsumtion att kännas betydligt mer som ett parti Monopol). Haja hur ballt det vore om alla som var svenska medborgare ett givet datum fick varsin sedel! Det vill säga att du, jag och alla andra vi kände skulle få sitt ansikte upptryckt på någon slumpmässigt utvald sedel. Det hela kan skötas via en kampanjsite där man får skicka in den bilden på sig man vill ska användas. Enligt Riksbanken fanns det vid 2010 års slut 350 miljoner sedlar i cirkulation – det skulle nästan räcka till fyra sedlar per svensk medborgare. 

Ovanstående idé skulle leda till en hel rad fantastiska fördelar. T.ex. skulle slentriansparande uppmuntras – får du plötsligt en sedel med någon osedvanligt snygg/ful pajsare på vill du ju naturligtvis behålla den. Du skulle få se ansikten du kanske aldrig annars hade stött på. En helt ny Pokemon-dimension på pengaanvändning skulle uppenbara sig: gotta catch em’all-lekar skulle få enorma möjligheter. Dessutom kan du ju föreställa dig den gränslösa häftigheten som skulle uppstå om du råkade få en sedel med dig själv på i handen!

Va? Eventuella problem som skulle uppstå i anslutning till enklare pengaförfalskning eller adminstrativt krångel kring upptryckande av 9 miljoner olika sedlar? Fan bryr jag mig, ser jag ut som Stefan Ingves eller? Möhöhö som vanlig bloggare är min roll bara att gnälla eller vilja ha saker på mitt sätt, inte bekymra mig om praktiskt genomförande och sådär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *