Om Flashback och #prataomdet: Jag ber om ursäkt

Många gånger är jag en stolt flashbackare. När forumets medlemmar hittar fuffens bakom Bjästa-fallet, när de räddar självmordskandidater och när de hjälper mig att hitta den senaste häftiga viral- och memekulturen ser jag bara fördelar med Flashback – och är tydlig och klar med att jag står upp för forumet och dess användare. Jag tar indirekt åt mig lite ära för crowdsourcingen som pågår där, trots att jag inte sällan inte alls har tagit del av deras hårda arbete. Men att jag gör det har sitt pris. Nu, när ett nytt hett ämne seglat upp som ett av forumets just nu mest lästa, är det dags för mig att stå upp och svara också för forumets dåliga sidor.

Några av Flashbacks medlemmar tror nämligen inte på att #prataomdet, den gräsrotskampanj för större sexuell öppenhet och kommunikation i kampen för en bättre svensk samlivskultur, de facto var en gräsrotskampanj. Utan en konspiration.

Som användaren BaalZeBub skriver i inlägg #78 i tråden, för att sammanfatta misstankarna:
“Många har här bidragit med att visa att
– kampanjen planerades att sammanfalla med mediaintresset för Assange-fallet i England i december
– kampanjens detaljer lades delvis upp på twitter i en rad mycket avslöjande postningar
– dessa twitter-poster raderas ofta just nu, efter att nämnts på Flashback
– dagen efter att #prataomdet-twittrandet började presenterades det i ett tjugotal påstått oberoende debattartiklar i dagspressen, som alla använde exakt samma ordval och alla påstod att det var en spontan gräsrotsrörelse”

Bevisföringen för ovanstående påståenden är nästan uteslutande skärskådning av huvudsakligen @mymlan, @jocxy, @isobelsverkstad, @elingrelsson @juliaskott och @barsk:s twitterkommunikation dagarna kring #prataomdet:s uppkomst. Att folk pratar med varandra på Twitter nämns som bevis för att de känner varandra och därmed slagit sina påsar ihop för att uppnå sin gemensamma agenda – på samma grunder pekas bl.a @mymlan ut som suspekt dödspolare med Anna Ardin. Att samma formulering (“I spåren av misstron mot kvinnorna som anmält Julian Assange skrev Johanna Koljonen för ett par dagar sedan på Twitter öppet och personligt om gränsdragningar, gråzoner och glasklara övertramp i sexuella situationer…“) använts i många olika texter webben och media runt används också för att misstänkliggöra #prataomdet:s gräsrotsursprung. Vad som vidare används för att ifrågasätta “gräsrotigheten” i det hela är att det samordnades på flera redaktioner landet runt, med ett visst datum satt som måldatum för publicering. Slutligen tycker forumets skribenter att det är väldigt konstigt att de inblandades tweets från de dagarna börjar försvinna nu när de skärskådas.

Att detta är rent fantiserande, t.o.m i vissa fall önsketänkande, kan vilken tänkande person som helst konstatera efter fem minuter. Tanken att kommunikation över Twitter bevisar att man ingår i ett nätverk påvisar en tydlig kunskapsbrist – alla som använt det sociala mediet i mer än en vecka vet att man pratar med lite vem som helst där utan att nödvändigtvis någonsin ha träffat dem, pratat med dem eller ens vet vilka de är. Att samma formulering används i flera olika texter är en fullkomligt naturlig följd av att mediaintresset för initiativet var stort, och alla under en kort och hektisk period ville skriva om det – då är det naturligtvis mest bekvämt att copy-pastea grundläggande information från #prataomdet:s egna pressmaterial, inte uppfinna något helt eget. Se exempelvis historien om Carlina som hittade sin mamma efter 23 år.  Vad gäller samordningen redaktioner emellan var helt enkelt en vanlig och självklar strategi för att få ett så stort genomslag som möjligt. Synkad publicering bevisar egentligen inget annat än att hashtaggen #prataomdet behövde och fick en bredare lansering. När det kommer till de försvinnande tweetsen: googla åtminstone innan ni öppnar munnen.

Att framstående personer i #prataomdet-sammanhang rådde skribenter som ville delta att hålla sig nära Assange-affären när de skrev ser också skumt ut, enligt Flashback. Det hela är därmed naturligtvis ett misstänkliggörande mot honom, tycker man. Har ni hört talas om att knyta ihop en text med en aktuell händelse, för att ge den ytterligare relevans? Om ni inte gör det, varsågod, här är en gratis lektion i att skapa uppmärksamhet i media: det tillhör de vanligaste skribentknepen för att nå ut.

Som jag sa i början måste man om man vill rida på ett fenomens framgångar också kunna hantera det när man möter motgångar. Och här ser jag inga andra val än att be alla som öppnat sig, alla som pratat ut för att skapa ett bättre sexualpolitiskt klimat i Sverige, alla som deltagit och engagerat sig för att skapa förbättrad kommunikation mellan allt ifrån one night stand-teens till sedan 30 år gifta par, om ursäkt å Flashbacks vägnar. Det här foliehattandet är varken något jag vill stå för eller uppmuntra – det här är inte att på ett sunt sätt ifrågasätta och problematisera, det här är inte yttrandefrihet at it’s finest: det här är bara rädda människor som vill kunna hitta ett sätt att desarmera en rörelse som annars riskerar pulvrisera deras inövade och trygga bild av vad ett samlag ska vara. De är inte många (i skrivande stund uppgår antalet skribenter i tråden till ett tjugotal), men det blir de som hörs, trots att de inte förtjänar det.

Jag kan uppmana er att inte läsa tråden på Flashback, att strunta i alla konstiga bloggar om saken, och att inte ge upphovsmännen cred och bekräftelse genom att besvara anklagelserna. Det kommer ändå aldrig växa till någon större folkrörelse, eftersom de flesta är tillräckligt vettiga för att se igenom larv som detta. Men själv kan jag inte göra det – för det här är inte mitt Flashback. Det här är en av nackdelarna med forumet. Jag blundar inte för det, och lovar att motarbeta det aktivt så mycket och länge jag orkar. För jag ser fram mot den dagen jag stolt kan stå upp för hela mitt favoritforum Flashback – bara inte utvalda delar av det.

16 reaktioner till “Om Flashback och #prataomdet: Jag ber om ursäkt”

 1. Nyhetsartikeln du länkar till kommer från TT. Det är inte Carline — som texten handlar om — som har skrivit artikeln. I fallet #prataomdet är det initiativtagarna själva som har författat texten, och som har valt att koppla kampanjen till Julian Assange.

  1. Det gör ju självklart detsamma. Eller vem annars än initiativtagarna tycker du ska beskriva initiativet? Kopplingen till Assange skriver jag om ovan.

 2. lol, så allting är bara “olyckliga slumpmässiga sammanträffanden”?

  nädu, kampanjen #prataomdet osar katt, och din blogg likaså.

  1. Vad exakt är det jag beskriver som ett olyckligt slumpmässigt sammanträffande?

   Min blogg får du tycka vad du vill. Ska bli kul att se om du kan gräva fram alla de onda konspirationer för kvinnornas maktövertag som jag deltagit i.

   1. Ja. Alla bevis som du lägger fram och sedan “motbevisar”.
    Personligen bryr jag mig dock inte så mycket ifall kampanjen syftar till att smutskasta JA eller inte, det är en löjlig kampanj i vilket fall.
    T.ex Koljonens öppningsberättelse där hon kom på 10år senare att hon blivit utsatt.. plz.
    Jag har blivit nedslagen, kränkt på massa olika sätt osv, saker där jag förstod med en gång vad som hände, något som var obehagligt när det hände och inte 10år senare efter att jag pluggat tillräckligt med genusvetenskap.
    Men jag grinar inte ut som hon(mfl.) gör.
    Medelålders radikalfeminister som inte fått något på 10år och därför måste dela med sig av sin senaste analsexhistoria till hela Sverige är bara patetiskt.

  1. Inte förutspått. Blivit informerad om #prataomdet’s kommande lansering.

   Har man följt med i handlingen så är detta ingen hemlighet, men gör dig lustig du.

   1. aaaahahahahahahahaha kampanjen var inte påtänkt då, men tack för att du visar det rätta foliehattsansiktet. övriga retards ropar annars “vi tror inte alls på någon konspiration!” just nu, men kör du ditt race.

 3. Så människorna bakom #prataomdet tycker det är OKEJ att använda och peka ut en man som exempel som inte ens är åtalad än????? Det är fan den värsta ut hängningen på länge.

  Och desutom

  Från Anna Ardins twitter http://twitter.com/therealardin
  Är på tyrol m Kajsa Borgnäs, Lena Ph, Richard Herrey & Johanna Koljonen #fb
  2010-08-10 20:50:56 via Twitter for Android

  Hon går inte och äter med folk hon inte känner så det är till 100% klart att Johanna Koljonen som startade #prataomdet är vän med Anna ardin, och då blir målet med kampanjen plötsligen annorlunda.

  Okej beslutat pga orsaker: bara för att Annas namn är känt betyder inte att vi ska hålla på och upprepa det så självklart skriver vi utan!
  2010-12-14 22:53:26 via web
  danielbjork @elingrelsson @jocxy Det sagt så tror jag att alla som skriver på måndag ska vara tydliga och hålla allt till något nära Assangesituationen.
  2010-12-14 22:41:19 via Tweetie for Mac
  Retweeted by jocxy

  1. 1. De pekar inte ut någon – som jag skrev på Flashback har hans skuldfråga aldrig egentligen diskuterats under #prataomdet.
   2. Tweeten skrevs på Tyrol kl tio i nio en tisdag. Man kan nog utgå från att det inte nödvändigtvis var nån intim middag de var på, utan de kanske drack en öl eller två. Du har aldrig druckit öl med en du inte känner eller bara är bekant med? Tråkigt, du kanske borde börja. Man träffar mycket nytt folk.
   3. Stor anledning att inte någon Anna Ardin-hashtag användes är att man inte ville ta ställning till skuldfrågan. Som du säkert vet.

   1. Om man ej vill ta ställning i frågan som borde i assanges nämnas i ALLA artiklar som skrev om #prataomdet.

    Johanna Koljonen borde inte ha gått ut och sagt hon inte känner eller har någon koppling till Anna ardin om dom brukar träffas och dricka öl, även fast dom kanske inte är bästa vänner.

    Det verkar även som mymlan ( Sofia Mirjamsdotter) känner Anna ardin

    rån Anna Ardins twitter http://twitter.com/therealardin
    @mymlan apropå det, hyr var shanti?
    2010-07-30 17:01:48 via Twitter for Android in reply to mymlan

    @mymlan ja, då är det nog den andra håg tänkte på som flyttat dit!
    2010-07-16 16:33:32 via Twitter for Android in reply to mymlan

    @mymlan tror det finns två shanti, båda är bra!
    2010-07-16 16:06:14 via Twitter for Android in reply to mymlan

    @mymlan Shanti! ligger lite off, nära södra station
    2010-07-16 15:37:09 via web in reply to mymlan

    @mymlan passa på att hälsa på den här familjen då är mitt tips! http://www.anastas-bethlehem.com/
    2009-12-11 14:13:49 via web in reply to mymlan

    Det verkar mer som det är ett “kompis” gäng av feminister som vill ge tillbaka för det näthatet Anna ardin har utsats för efter sin anmälan mot Assange.

    Från Johanna Koljonens twitter http://twitter.com/jocxy
    Jag tycker #tackanna är en lite fin tag men låter som att ta ställning i skuldfrågan. Jag gillar Jag är Anna Ardin också men samma problem?
    2010-12-14 22:41:34 via Twitter for iPhone

    Dock att fett Spartacus om alla lägger den rubriken när hon är världens mest hatade kvinna pga civilkurage.
    2010-12-14 22:43:14 via Twitter for iPhone

    danielbjork @elingrelsson @jocxy Det sagt så tror jag att alla som skriver på måndag ska vara tydliga och hålla allt till något nära Assangesituationen.
    2010-12-14 22:41:19 via Tweetie for Mac
    Retweeted by jocxy

    Jag upprepar: bara att hela internet har gått kocko betyder inte att vi inte ska take the high road. Utan hennes namn så klart! 2010-12-14 22:54:36 via web

    Det är bara några av de sakerna som gör så hela #prataomdet luktar illa.

  2. Det är ju rätt skrattretande att ni går i taket för att ena parten hängs ut men samtidigt inte reagerar på och medverkar till att den andra parten hudflängs än värre , trots att som ni säger inget avgjorts i domstol än, vare sig åt ena eller andra hållet.
   Men oavsett det -de pekar inte ut någon. De använder ett aktuellt ämne som avstamp till en allmän diskussion där Koljonen dessutom inledningsvis lägger an tonen genom att prata om gråzoner och att det är viktigt att det inte handlar om att skuldbelägga. Lite märklig inledning på en smutskastningskampanj kan tyckas.

 4. Ja du Werner. Tänk om det var DITT namn som nämndes i alla artiklar istället för Assanges.

  Kul tanke va?

  1. Jag kan verkligen tänka mig att den tanken får dig att skaka, du vågar ju uppenbarligen inte ens kommentera det här blogginlägget under ditt eget namn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *