Ja, jag är partisk gällande iPhonen @andreasekstrom. Är inte du?

Andreas Ekström, journalist på Sydsvenska Dagbladet, skrev häromdagen en bloggpost där han räknade upp fel han hade hittat i sin iPhone. Jag trodde personligen att debatten kring huruvida iPhone är en dålig eller bra mobiltelefon lagt sig, och lämnat det upp till var och en att anse sitt om produkten. Men ack så fel jag hade. Ekströms blogginlägg renderade en hel del diskussion, där han anklagas för att vara onödigt nitisk och han anklagar sina meningsmotståndare för att vara frälsta mactalibaner.

Med bakgrund i detta tänkte jag rada upp alla hans påståenden, och dela in dem efter rubriker baserat på vad jag, en vanlig användare (läs: jag använder hela telefonen, mail och appar och ringsignaler och gud vet allt, men jag håller inte på och pilla i operativsystem, ej heller har jag jailbreakat luren), tycker om dem, och hur mycket roll de spelar för mig.  Till saken hör att jag verkligen är nöjd med min telefon. Trots lite krångel här och där, trots att jag var tvungen att lämna in den på grund av dålig mottagare och skrapor på skärmen, så är jag verkligen nöjd. För den har underlättat allt vad gäller mina kontakter med omvärlden – allt. Så jag erkänner villigt att jag är partisk. Och med bakgrund i dessa fel som du skottat upp så undrar jag om du, Andreas Ekström, inte också är det?

Detta ser jag som skribentens missuppfattningar:
* Om man har sitt headset ipluggat försvinner meddelandesignalen.
Nope, det är kvar. Fast i headsetet. Och det är väl meningen att du har det i öronen om du har det ipluggat?
* Telefonen har en benägenhet att låsa sig ung 10 sek mellan varven. Oftast sker det när du behöver den som bäst. Tro mig, det är inget måndagsex. Jag är inne på min femte iPhone. Med 3GS blev det en aning mer sällan.
Har aldrig hänt mig.

Saker som jag struntar i:
* Den som stänger av knappljudet förväntar sig givetvis att alla knappljud ska försvinna. Själva nummerknapparna blippar dock fortfarande som om det vore 1995. Det enda sättet att få tyst på dem är att ha hela telefonen i tyst läge.
Herregud, jag bryr mig inte. Blippandet är inte högt, ej heller har det ett särskilt störande ljud. Om du ska ringa ett samtal kommer du ändå låta liksom. Vill du inte ha det alls – sätt på ljudlöst.
* Telefonen ger ifrån sig ett löjligt ljud för att bekräfta sända sms. Det går inte att stänga av.
Detta ser jag som en del av användarupplevelsen, och eftersom man kan gå ut ur meddelandemenyn och göra annat samtidigt som sms:et skickas iväg så bekräftar ljudet att meddelandet faktiskt skickats. Vill du inte ha det alls – sätt på ljudlöst.
* Telefonen ger ifrån sig ett löjligt ljud för att bekräfta att den får ström från sladden. Det går inte att stänga av.
Stör mig inte ett dugg, snarare tvärtom. Vill du inte ha det alls – sätt på ljudlöst.
* iTunes och iPod är två olika system. De borde vara ett och samma.
Jaha, varför det? Har aldrig bekymrat mig.
* När man slår ett nummer delar displayen in siffrorna efter eget gottfinnande. En fyrsiffrig anknytning visas alltså inte som 1234 utan som 123-4.
Jösses amalia. Hur lite har man att bekymra sig om i sitt liv om detta stör en? Tänk trots allt på att om man recenserar en mobil ska man väl bara hacka på sådant som faktiskt stör en i vardagen – som jag ser nummerindelningen så kvalificerar det inte sig som ett sådant störningsmoment.
* Som utvecklare blir du kastad 10 år tillbaka i tiden. Programmeringsspråket har anor från dinousauriernas tid utan garbage collection och valfrihet. Att det rasar ut appar är för mig ett under. Under vilka stenar har de hittat den produktiviteten?
Jag är en vanlig användare. Jag programmerar inte. Men det gör tiotusentals andra – och hur missnöjd du än är med hur man programmerar så är du uppenbarligen rätt ensam om det.
* Ett konto mot en Exchange känns för klent. Som konsult behöver jag tre, fyra sådana kopplingar. Imap och Pop känns ju lagom 2010.
Jag vet inte vad du pratar om. Men är det mailkonton så har jag lagt in fyra egna utan att stöta på något som helst problem, varken med imap- eller pop-konton.
* Centralt godkännande av Appar måste ju bara vara fel. Det är vi konsumenter som ska avgöra det. Censur och överförmynderi hör 1800-talet till.
Nej? Det handlar väl om att kvalitétsstämpla en affär, nämligen iTunes store?
* Appar som installeras är mycket omodernt. Vi vill se webbappar som klarar offline.
Vilka konkurrenter har det? Varför är det en aktuell invändning?

Saker som jag inte bekymras av (läs: jag har inte behov av det):
* Det går inte att spela in samtal.
Har aldrig stört mig. Däremot är jag säker på att det går att lösa med en jailbreakad iPhone.
* Den har ingen kamerablixt och ingen som helst kamerazoom.
Köper du alltså mobiler för kamerans skull? Det är väl sådär? Kameran är enligt min åsikt fullt tillfredsställande för sociala media- och bloggfoton (alltså den average användarens sätt att använda en mobilkamera).
* Väckarklockan kan inte ”bryta igenom” en avstängd telefon. Åtta timmars batteritid åt helvete för den som inte kan ladda, men som ändå behöver väckning.
Med batteritiden en iPhone har måste du ändå ladda den varje natt. Det hör ihop med batteriproblemet som jag erkänner finns.
* iPhone saknar ett enhetligt filsystem. Dvs, du kan inte spara dokument mallan apparna. Dokument i Dropbox är låsta där och kan inte användas i ex QuickOffice. I särklass sämsta egenskapen hos detta OS.
Har aldrig stört mig. Vilka smartphones har enhetliga filsystem?
* Safari hör till utkanterna av webbläsare. Ge oss Chrome i iPhone nu!
Släpper man in Chrome måste man släppa in de andra också, allt annat blir konstigt. Och det är faktiskt inte nödvändigt – Safari gör allt som behövs.

Saker som jag ser som en tillgång:
* Grunduppsättningen med appar går inte att ta bort. Ursäkta, vad får er att tro att jag vill ha en aktieapp i mitt standardutbud…?
Jag tyckte det var tröttsamt att tvingas ha väderappen. Tills att jag upptäckte all nytta med den. Aktieappen skiter jag faktiskt i, alternativt lägger den på sista sidan.
* Autokorrigeringen i sms-text är ”tvingande”, inte gjord för godkännande.
Autokorrigeringen hjälper allt som oftast till när jag behöver skriva snabba SMS. Dessutom lär den sig efter vad man skriver. Så går den ju att stänga av…
* iTunes måste du använda för att aktivera telefonen. För stora org och bolag är det en grym belastning. Visst ger telefonen i sig mindre support men iTunes genererar desto fler.
Om alternativet är att använda filhanterare eller andra sämre program så väljer jag iTunes alla dagar. De är perfekta för varandra och jag har aldrig stött på problem i synkroniseringen.

Saker som jag löser lätt:
* Den saknar FM-radio.
Ladda ner SR-appen eller köp till en FM-mottagare till headsetet. Lättare att lösa än något annat.

Saker som jag kan instämma i är ett problem:
* Den klarar nästan ingen multitasking.
Stämmer. Tur att iPhone OS 4.0 löser det då.

* Telefonen saknar ”lägeslåsning”. Om man halvligger ner och läser en webbsida kan man vara säker på att den plötsligt bestämmer sig för att visa sig från andra sidan.
Kan vara jobbigt – men eftersom iPaden har det så har jag svårt att tro att problemet kvarstår i 4.0:an.

* Batteriet håller på tok för kort tid. Jag laddar min telefon flera gånger per dag. Slå på GPS, kamera och bluetooth så är du snabbt rökt.
Visst är det så – och detta är väl Andreas Ekströms listas enda större problem. Förhoppningsvis presterar nya iPhone bättre här.

Såhär känner jag alltså inför problemen som presenteras. Jag medger alltså att jag älskar iPhone – men jag känner mig inte som en fundamentalist. Efter genomläsning av vad jag skrivit för att argumentera mot problemen ovan tycker jag inte heller jag framstår som en.

Men det är klart, fundamentalist är ju ett tacksamt skällsord. Vem vet vad jag egentligen är fundamentalist kring?

2 reaktioner till “Ja, jag är partisk gällande iPhonen @andreasekstrom. Är inte du?”

  1. Som svar på den sista, antagligen helt retoriska, frågan: språkbruk! Jag vet att du inte är språkpolis, ty du rättar sällan grammatiska fuck-ups up-front. Däremot smyger du ut fräna tweets, replies och kommentarer när du behöver ventilera den frustrerade författaren inom dig – ergo – du är språkfundamentalist!

  2. Haha! En bloggpost som säger: Det har jag ingen aning om så därför är det ingen utmaning eller ett problem.
    Jag känner ingen fattig Afrikan så därför finns det inga som svälter i världen.

    Get fucked!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *