Ekebyholmsskolan

”Ska jag säga tre saker om Ekebyholm, så blir det nog kompisar, musiken, och seriöst plugg”

Det finns så mycket att skriva om den här filmen. Det finns så mycket att prata om. Den stakiga uppläsningen av hur en PR-sugen kristen lärare tror att hans elever ”snackar med varandra”. De retoriska svängarna för att få fram att mobbning är ett obefintligt problem på Ekebyholm (och i förlängningen, människorna som tycker dessa formuleringar är välgjorda). Den krystade utstrålningen som får skolan i Ondskan att verka som ett genusmedvetetet ekodagis. Den lugnande musiken i bakgrunden, som i sitt sammanhang känns lika lugnande som någonsin Beethoven i Clockwork Orange. Men inget går att säga som överträffar upplevelsen av att se filmen med egna ögon. Gör det nu. För imorgon kommer det här vara nästa Skogsturk.

44 reaktioner på ”Ekebyholmsskolan

 1. Varför skulle det här vara dåligt?
  Jag har själv gått på skolan och har inget ont att säga om den. Det finns ingen mobbing, skolupplägget är seriöst och lärarna har tid för alla elever och kämpar extra med dom som behöver extra hjälp, maten var den godaste skolmaten jag ätit och är dessutom nyttig, roliga aktiviteter och varför de spelar pianomusik i bakgrunden kanske beror på att de har mycket musikundervisning på skolan.
  Bra sammanhållning där man får lära sig att visa hänsyn och respekt, bara för att det är en kristen skola så kan man aldrig tvinga på någon annan en tro men samtidigt är det ett stort intresse idag för just andlighet och vad som är meningen med livet. Tack och lov så har alla rätt att få söka efter svar.
  Jag tyckte inte att dom stakade sig i sina uttalanden men de är ju faktiskt också elever och inte några stora kända föreläsare eller talare så varför begära något sådant.

  • Kära Marie,

   Jag är ledsen, men i det här fallet är jag nog tvungen att svara på din kommentar med ett Ingemar Stenmark-citat:

   ”Dä lön int förklar för dom som int begrip”

   Regards,
   Jack

  • Re; ”och kämpar extra med dom som behöver extra hjälp.”

   Tydligen inte tillräckligt bra för att lära sig att objektsformen ”dom” är tabu…
   I rest my case

  • Jag tvekar inte på att skolan är bra, efter erfarenheter inom lärarutbildningen kände jag att privata skolor ofta lägger mer tid på sina elever. Detta pga av just mindre skolor, mer social kontakt med både elever och lärarkollegor.
   Problemet med att diskutera en kristen skola över internet blir att alla de fördomar som finns i dagens Sverige om just religion kommer upp i sådana här kommentarer. Lättare att gömma sig bakom ett namn och trycka ner än att kolla vad det är för skola.

 2. Men ja..det ar en muppfilm, men det är precis så det är. Gått där själv.. ochdet är ingen mobbning, bra plugg.. och folk som gör allt för att man ska lyckas.

  Försöker man visa det i en film, ja då blir det lite scary för att resten av världen är så keff…

 3. En gång när jag fes i korridoren, så ekade det så mycket att musikundervisningen fick ta en paus. Det är en bra skola det.

 4. Marie tyckte minsann inte att eleverna i filmen stakade sig när de pratade… … !!
  Det får vi respektera för det kanske är fullt normalt att låta sådär mekanisk när man uppfostrats på Ekebyholmsskolan :D

  • Marcus förstår tydligen inte innebörden av att ”staka sig” då man talar. Att prata tydligt och ”mekaniskt” är inte att staka sig. Visst lät de lite tråkiga, men man hörde vartenda ord de sa, till skillnad från när de flesta andra outbildade ungdomar snackar sin s.k. svenska idag…..

   Skolan verkade väl helt okej, säkert en hel del problem där med och det kristna temat var ju lite lätt skrämmande.. Men den är väl säkert bättre än de flesta andra urusla skolor vi har i dagens Sverige…

 5. Jag tycker seriöst att det verkar vara en djävligt bra skola. Synd att den måste vara kristen. Jag skulle alldrig tillåta någon jag känner att gå i ett sån’t plugg.
  Kortat av dem också att:
  – välja så löjlig bakgrundsmusik
  – välja just det stycket när man skall visa kören
  – låta elever läsa manuset, åtminstone de här två, och åtminstone utan att lära sig det bättre. Hade de inga drama-elever att plocka bland?
  – och lite annat…

 6. Ki(d)ssie: Snyggt jobbat! Efter att ha läst Ditt inlägg kan jag bara beklaga att jag lät mig luras. Dock tycker jag fortfarande att baserat på FILMEN så är det en bra skola. Att sedan verkligheten är en annan är ju synd. Och det skänker ju onekligen en extra dimension till filmen.

 7. Äh, så farligt var det inte. Lite överklass möter feelgood-story a la Oprah Winfrey. Det kändes stelt så in i bänken, men det är ju inte några skådisar heller så vad kan man begära? De flesta skolinformationsfilmer är ju betydligt sämre än det här.

  Tyvärr Jack, men det här var långt ifrån skogsturksklass. Bättring behövs!

 8. Hahaha omg vad fåning video xD Jag gick på ekebyholm hela grundskolan å kan hålla med om allt som sas på filmen, trots att det las fram på ett väldigt överdrivet sätt :P Att skolan e kristen har väl eg ingenting med nånting att göra? Det känns som att ekeby har dåligt rykte på grund av att den e kristen. Jag e så långt från kristen som man kan komma och jag stördes inte av att vi fick höra en kvart varje morgon att folk tror på gud. Otroligt fint skolområde, bra lärare och utbildning. När jag började på gymnasiet insåg jag att jag kan så himla mkt mer än från andra skolor, eftersom utbildningsstandarden på ekebyholm är så hög. Toppen skola helt enkelt! Så sluta mobba ekebyholm folk!

  • Ärligt talat, särskrivning och hyffsat kasst skriftspråk övertygar knappast någon om vad du försöker påstå… inte för att jag säger emot vad gäller skolan, den har jag ingen åsikt om, men man kan inte prata om hög utbildningsstandard med sådant språk, ironin blir för övermäktig.

 9. Svar till Sebbe,
  Förutom att han skiftade mellan tal- och skriftsvenska uttryckte han sig bra.
  Han missade dock en kommatering i slutet av hans text:
  ”Så sluta mobba ekebyholm, folk!”

 10. Är det bara jag som tänker på filmen Ondskan? Det var det första jag tänkte på med internatet och allt känns lite spooky…

 11. Jag vill väldigt gärna gå på skolan jag tycker verkligen att den låter bra. Tycker inte ni ska uttrycka er så felaktigt om denna fantastiska plats. Jag vill gärna gå på en kristen skola och kunna bli utbildad på ett sånt vis. Jag vill en dag starta en egen sektliknande skola där jag kan få allt att framstå som fint på utsidan men att jag egentligen hjärntvättar alla elever med kristna budskap som alla vetenskapsmän har motbevisat. Gud är vår herre och han vi ska lyda och jag som är hans son ska styra över er människor som ska ledas.
  Med Övertalan Ledande Levnad Erfarenhet Religion

 12. Blev positivt överraskad av filmen efter att ha läst det negativa utlåtandet innan. Visst, den var lite frikyrkoäcklig och präktig men efter att ha gått på en folkhögskola med liknande profil så vet jag att det inte behöver vara så långt ifrån sanningen. Jag blev ärligt talat sugen på att ta reda på mer om skolan. Tyvärr var det 10 år sedan jag tog studenten…

 13. det roligaste är ju dock att ingen i kören kan sjunga rätt. det heter Hallelujah, inte Hallelu-LI-jah.

 14. Att en reklamfilm har stakig diaolog och klyshiga uttalanden är väl ingen nyhet. Hur många liknande ”reklamfilmer” kan man hitta för andra skolor?? Det känns säkert skönt att racka ner på en skola som är kristen för att bygga upp sin egen tro.

 15. tänk om dom kunde lära ungarna hur man gå på en väg istället för jesus så hade man kanse slupit stanna för alla jävla bussar

 16. Helt jävla sinnessjukt. HELT sinnessjukt att sådana indoktinerande, intelligens avrättande, idiot odlande pisshål får existera i landet. Fy fan vad äckliga ni är era religiösa vider.

  • Stora ord från en misslyckad jävel som du xD Jag har gått på ekebyholmsskolan och är utbildad läkare i USA, har studerat på Stanford och forskat cancer på Karolinska Institutet. Medan du mitt käre fjasko får nu presentera vad du uppnått och vad din bajsutbildning gett dig här i livet xD Stick och häng dig ditt jävla äckel :D

 17. Börja inte där. Jag gick där och det var det obehagligaste jag varit med om i mitt liv.
  Inga fler kommentarer.

 18. Hjälp!
  Jag blir skrämd av att religiösa fanatiker så okontrollerat skall få indoktrinera ungdomar. Skolor med religiös inriktning borde vara förbjudna i grundlagen. Snälla, säg att detta är ett skämt!

 19. Jag var själv elev på Ekebyholm på 60-talet. De intryck jag har är enbart positiva. jag kom dit skoltrött och desillisionerad, men engagerade och duktiga lärare vände min trend så att jag blev intresserad av skola igen och betygen bara steg. Jag utbildade mig också själv sedermera till lärare (vilket jag fortfarande är).

  Att skolan har en kristen grund märktes inte i skolsituationen, såtillvida att det inte var något religionsprat under skoldagen. Det som blev positivt var nog att den anda som följer på konfessionen smittade av sig på alla som gick där. Lugnt, tryggt, säkert och en mycket god studiemiljö. Religionen fanns på fritiden om man ville engagera sig.

  Jag kan med fog säga att Ekebyholm vände en negativ trend hos mig och utvecklade mig som människa både i studiehänseende och värderingar som jag har än idag. Att filmen är sådär får man nog ”lasta” att man har elever som kommentatorer, det är inte så lätt att vara ledig i sitt sätt och samtidigt saklig.

  Att blogga negativt om en film om en skola man inte har en susning om hur det fungerar är inget jag tänker lägga vidare krut på, det säger mer om den som bloggar än om skolan.

   • Erik,

    Många som kommenterat det här inlägget verkar tolka min kritik mot, och drift med, en taffligt genomförd reklamfilm som kritik riktad mot skolan. Vid en genomläsning av inlägget ser du att ingen sådan återfinns. Ditt försvar av skolan ger med andra ord säkert många läsare en mer rättvisande bild av den, men är tyvärr inte helt relevant i sammanhanget.

    Att jag sedan i överhuvudtaget hackar på en film – där det är skolans egna elever som (därmed inte så rutinerade skådespelare) medverkar – kan naturligtvis ifrågasättas, men jag tycker jag håller mig på rätt sida linjen här. Sågningar är ju vanliga och bör tillåtas.

    Hoppas det känns som ett okej svar.

  • De flesta av oss som gått där är extremt framgångsrika. Nu när jag ser på mina ateistpolare har de inte kommit så långt i livet. Lever på soc och sån skit om du förstår vad jag menar ;)

 20. De flesta av oss som gått där är extremt framgångsrika. Nu när jag ser på mina ateistpolare har de inte kommit så långt i livet. Lever på soc och sån skit om du förstår vad jag menar ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *